Trije varčevalci iz BiH, ki živijo v Nemčiji, so se na sodišče v Strasbourgu obrnili zaradi nezmožnosti dviga svojih deviznih vlog v dveh bankah v BiH, v nekdanji podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu in podružnici beograjske Investbanke v Tuzli.

Slovenija je, glede na to, da je nekdanja skupna država razpadla, prepričana, da je teritorialno načelo edino pravilno načelo za rešitev tega vprašanja.

Teritorialno načelo po navedbah pravobranilstva pomeni, da vsaka država naslednica poskrbi za varčevalce na svojem ozemlju in to ne glede na državljanstvo ali banko, kar je Slovenija dosledno izpolnila in poplačala varčevalce na svojem ozemlju.

Slovenija tudi opozarja, da sodišče ne more mimo sporazuma o vprašanjih nasledstva, ki jasno določa, da se morajo države naslednice o tem vprašanju pogajati. Slovenija vztraja, da gre v tem primeru za nasledstveno vprašanje in ne za civilnopravno razmerje med banko in posameznim deviznim varčevalcem.

Slovenija in Srbija s pritožbo na prejšnjo odločitev

V Ljubljani tudi poudarjajo, da si Slovenija že več kot desetletje vztrajno prizadeva za nadaljevanje teh pogajanj, kar je ponovno dokazala s pobudo za skupno pismo s Hrvaško za Banko za mednarodne poravnave, ki sta jo v Basel v ponedeljek poslala zunanja ministra Slovenije in Hrvaške.

Evropsko sodišče za človekove pravice je v tožbi državljanov BiH novembra lani razsodilo, da dejstvo, da slovenska in srbska vlada varčevalcem LB v Sarajevu oziroma podružnice beograjske Investbanke v Tuzli nista omogočili dostopa do deviznih vlog, predstavlja sistemski problem.

Odločilo je, da morata Slovenija in Srbija sprejeti ukrepe, da bodo glede izplačila starih deviznih vlog tako tožniki iz BiH kot vsi, ki so v enakem položaju kot oni, lahko dobili prihranke izplačane pod enakimi pogoji kot tisti, ki so imeli vloge v domačih podružnicah slovenskih bank.

Slovenija se je, tako kot Srbija, nato na razsodbo pritožila in veliki senat sodišča, ki ga sestavlja 17 sodnikov, bo zdaj o celotnem primeru proti vsem naslednicam nekdanje Jugoslavije odločal na novo. V sredo bo potekala javna obravnava, odločitev pa naj bi sodišče sprejelo v nekaj mesecih.

Na sodišču je sicer vloženih še več kot 1650 podobnih tožb, ki zadevajo več kot 8000 tožnikov, zato sodišče primer obravnava kot pilotskega.