V Španiji so bile cene stanovanjskih nepremičnin v zadnjem lanskem trimesečju na letni ravni nižje za 12,8 odstotka, v Romuniji pa za 9,1 odstotka.

V območju evra so se cene stanovanj in hiš v medletni primerjavi povprečno znižale za 1,8 odstotka, v celotni sedemindvajseterici pa za 1,4 odstotka.

Občutno nadpovprečni padec so po trenutno razpoložljivih podatkih Eurostata zabeležile še Nizozemska (-6,1 odstotka), Portugalska (-šest odstotkov) Madžarska (-5,6 odstotka), Italija (-4,6 odstotka) in Irska (-4,5 odstotka).

Precejšnjo rast so po drugi strani beležili v Latviji (9,8 odstotka), Estoniji (5,8 odstotka), na Malti (5,4 odstotka), v Luksemburgu (3,9 odstotka) in na Švedskem (3,8 odstotka). Okrevajo tudi v Veliki Britaniji (2,3 odstotka).

V primerjavi s predhodnim trimesečjem pa so se stanovanjske nepremičnine v območju evra v zadnjih treh mesecih lani pocenile za 0,5 odstotka, v celotni uniji pa za 0,7 odstotka.

V Sloveniji so upadle za 3,5 odstotka, kar je bil za Romunijo (-7,9 odstotka) drugi največji četrtletni padec v povezavi. Precej so upadle tudi na Madžarskem (-2,2 odstotka) in na Slovaškem (-dva odstotka). Najvišjo rast so medtem beležili v Latviji (4,2 odstotka), na Malti (2,1 odstotka) in v Luksemburgu (1,6 odstotka).