Slapar je vodenje podjetja prevzel maja lani, potem ko so nadzorniki razrešili dotedanjega prvega moža Matjaža Rakovca. Uradno so Rakovca takrat odpoklicali zaradi neodzivnosti v odnosu do nadzornega sveta. Rakovec na sodišču zahteva ugotovitev ničnosti sklepa nadzornega sveta, s katerim je bil razrešen, in plačila 516.399 evrov odškodnine. Nedavno je Triglavu predlagal poravnavo.

O Slaparjevem delu je prvi nadzornik ene največjih slovenskih finančnih družb Matej Runjak danes povedal, da nadzorni svet njegovo dosedanje delo ocenjuje pozitivno, med nadzorniki in upravo pa po njegovih navedbah obstaja dobro sodelovanje, medsebojno zaupanje in ujemanje osebnih in poslovnih ciljev z vizijo, cilji in pričakovanji zavarovalnice.

Ponovno imenovanje je potrditev

Slapar pa meni, da je njegovo ponovno imenovanje potrditev, da sta smer in vizija razvoja družbe, ki jima sledi vodstvo podjetja, prava. Zavarovalnica želi do leta 2017 med drugim zagotoviti večjo vlogo tujih trgov pri rasti skupine Triglav in istočasno okrepiti vodilni položaj na slovenskem trgu.

Nadzorniki so soglašali tudi, da se skupščini delničarjev predlaga sprejem sklepa, da za izplačilo dividend uporabi del bilančnega dobička v višini 25.008.662,80 evra. Dividenda bi tako znašala 1,10 evra bruto na delnico.

Kot so sporočili iz Zavarovalnice Triglav, je predlog skladen z dividendno politiko družbe. O uporabi preostalega dela bilančnega dobička v višini 52.817.506,71 evra naj bi lastniki odločali v naslednjih letih.

Največji delničar zavarovalnice je trenutno s 34,47 odstotka Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, z 28,07 odstotka pa mu sledi Slovenska odškodninska družba. Z obema deležema bo po novem upravljal Slovenski državni holding.

Nadzorni svet se je danes seznanil tudi z izboljšanim poslovanjem srbske hčerinske družbe Triglav osiguranje in pri tem soglašal z dokapitalizacijo družbe v višini do 6,5 milijona evrov zaradi zagotavljanja kapitalske ustreznosti.

Ob tem so nadzorniki potrdili revidirani letni poročili za matično družbo in skupino Triglav za lani. Objavljeni bosta v torek.

Čisti dobiček zavarovalnice je sicer lani znašal 48,3 milijona evrov, kar je štiri odstotke manj kot leta 2012, a 15 odstotkov nad načrtovanim. Čisti dobiček skupine pa je dosegel 69,9 milijona evrov, kar je pet odstotkov manj kot leta 2012.