Abanka Vipa, ki se trenutno pripravlja na 90-milijonsko dokapitalizacijo, je imela konec marca še 159 milijonov evrov kapitala oziroma tretjino manj kot v začetku lanskega leta. Samo lani je morala banka oblikovati za kar 127 milijonov evrov oslabitev in rezervacij, v prvih treh mesecih letos pa dodatnih 12 milijonov evrov. Lani je tako Abanka ustvarila kar 76 milijonov evrov čiste izgube, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa še 1,7 milijona evrov.

Skupno je imela konec lanskega decembra Abanka Vipa pod vodstvom predsednika uprave Jožeta Leniča že za 752 milijonov evrov nedonosnih posojil, kar predstavlja več kot četrtino vseh odobrenih posojil nebančnim strankam. Na drugi strani so imeli v Abanki Vipa oblikovanih za 423 milijonov evrov oslabitev in rezervacij, z oslabitvami pa so imeli konec lanskega decembra pokritih slabih 60 odstotkov posojil iz najslabšega bonitetnega razreda E in tretjino posojil iz bonitetnega razreda D. Skupno je imela Abanka Vipa z oslabitvami pokritih 13,6 odstotka posojil, kar je slabih 50 odstotkov več kot leto prej, je razvidno iz v petek objavljenega letnega poročila banke.

Konec marca je količnik temeljnega kapitala Abanke Vipa znašal 6,5 odstotka, kapitalska ustreznost pa je bila pri 9,9 odstotka celo nekoliko višja kot konec lanskega decembra. Kot smo razkrili v Dnevniku, Banka Slovenije zahteva, da Abanka količnik temeljnega kapitala zviša na najmanj 9,2 odstotka, kapitalsko ustreznost pa na 11,4 odstotka, kar je celo nekoliko več, kot pričakuje od NLB in Nove KBM.

Letošnje izboljšanje kapitalske ustreznosti je v veliki meri povezano z znižanjem obsega danih posojil nebančnim strankam. Samo v prvih treh mesecih letošnjega leta so se namreč posojila nebančnim strankam znižala za dobrih 110 milijonov evrov, potem ko so jih v banki že lani znižali za kar 460 milijonov evrov. Za 280 milijonov evrov, na 2,1 milijarde evrov, se je lani znižal tudi obseg depozitov, kar je v veliki meri posledica zmanjšanja depozitov države in Zavarovalnice Triglav.

O pokrivanju lanskoletne izgube bodo delničarji odločali na skupščini 29. maja. Hkrati bodo delničarji odločali tudi o ponovnem imenovanju Branka Pavlina in Vladimirja Miša Čeplaka za člana nadzornega sveta banke. mp