Brez dodatnih slabitev bi čisti dobiček skupine znašal 18 milijonov

Na oceno čistega dobička skupine Luka Koper v lanskem letu vplivajo predvsem dodatne oslabitve vrednosti nepremičnin in slabitve vrednosti finančnih naložb z vplivom odloženih davkov v zadnjem četrtletju leta 2013 v višini 9,8 milijona evrov.

Brez dodatnih slabitev v zadnjem četrtletju bi čisti dobiček skupine znašal 18 milijonov evrov, je danes prek spletnih strani Ljubljanske borze zaradi enakomerne obveščenosti zainteresirane javnosti objavila uprava Luke Koper.

Na oceno poenostavljenega denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) je bistveno vplivala omenjena oslabitev vrednosti nepremičnin. EBITDA je tako lani dosegla 39 milijonov evrov, medtem ko bi brez oslabitev dosegla 47,3 milijona evrov. Podobno velja za poslovni izid iz poslovanja skupine (EBIT), ki je ocenjen na 10,9 milijona evrov in bi brez slabitev znašal 19,2 milijona evrov, je uprava Luke Koper še zapisala v današnji objavi.

Ločeno pojasnilo Gašpar Mišiča

Glede na zadnje medijsko odmevne dogodke pa se je z ločenim pojasnilom na delničarje obrnil tudi prvi mož Luke Koper Gašpar Mišič. V njem med drugim zagotavlja, da je uprava, ki jo vodi, osredotočena izključno na interese družbe, na njen razvoj in prihodnost.

To po njegovih navedbah potrjuje uspešno poslovanje v letu 2013, hkrati pa se lahko po Gašpar Mišičevih navedbah pohvalijo še z dvema zgodovinskima rekordoma, ki sta okronala zadnji dan lanskega leta. V Luki so namreč presegli 600.000 kontejnerskih enot in dosegli 18 milijonov ton pretovora.

Prvi mož Luke med drugim izpostavlja še "ambiciozen" načrt na področju infrastrukture za leto 2014, ki je sicer po njegovih navedbah posledica neizvedenih v preteklosti načrtovanih investicij, dejstvo, da je bila družba skoraj dve leti brez pravega in stabilnega vodstva, in projekte, ki so jih zagnali "v zgolj štirih mesecih".

Gašpar Mišič se delničarjem, ki jih je vznemirilo dogajanje, povezano z njegovim prometnim prekrškom, opravičuje, prekršek pa obžaluje. Zagotavlja, da bo Luka Koper že konec leta 2014 presegla pričakovanja delničarjev in da bo svoje delo opravljal "vestno in v duhu dobrega gospodarja".