Pojasnili so tudi, da je v zadnjih štirih letih skupina Laško bankam upnicam skupaj odplačala glavnice in obresti v višini več kot 190 milijonov evrov.

Skupina Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Delo in Birra Peja) je sicer lansko poletje z bankami dogovorila koncept prestrukturiranja finančnih obveznosti, na podlagi katerega je z večino bank upnic podpisan okvirni sporazum o reprogramiranju posojil do konca letošnjega aprila.

Reprogram zagotavlja družbam iz skupine solventnost za čas trajanja prodajnega procesa Mercatorja. Potekajo tudi dogovarjanja za podpis pogodbe o prestrukturiranju dolgov, ki predvideva reprogram posojil tudi v primeru, če konzorciju prodajalcev Mercatorja ne bo uspelo prodati 53-odstotnega deleža največjega slovenskega trgovca.

V Laškem prodajo Mercatorja vidijo kot razdolžitev podjetja

V konzorciju prodajalcev sta med drugim Pivovarna Laško, ki je 8,43-odstotna lastnica Mercatorja, Pivovarna Union z 12,33-odstotnim lastništvom, in Radenska, ki je 2,57-odstotna lastnica trgovske družbe.

"Kupnina, ki je dogovorjena v prodajni pogodbi za prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, pri ceni 120 evrov za delnico, znaša za skupino Laško 105 milijonov evrov. Za ta znesek bi se skupina razdolžila. Pogoj za prestrukturiranje dolga Mercatorja pa še ni izpolnjen", so še spomnili v Pivovarni Laško.

Agrokor je v začetku tega meseca prodajalcem 53-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju podaljšal rok za dogovor z bankami o prestrukturiranju blizu ene milijarde evrov dolga največjega slovenskega trgovca do petka.

Dogovor je eden izmed pogojev za izpolnitev pogodbe o prodaji in nakupu 53-odstotnega lastniškega deleža največjega slovenskega trgovca prestrukturiranje njegovega dolga. Če dogovora ne bo, se lahko Agrokor glede na sklenjeno pogodbo iz posla umakne brez plačila odškodnine. V zadnjih dneh naj bi v pogovorih prišlo do preboja.