Možnosti, da si kdor koli od upnikov podjetnika Boštjana Nagodeta lahko nadeja kakršno koli poplačilo terjatev v njegovem osebnem stečaju, so skorajda nikakršne. Svoje premoženje je namreč Nagode v zadnjih nekaj letih spretno skril oziroma lastništvo prenesel na svoje najbližje. Predlog za osebni stečaj Nagodeta je vložila celovška banka Raiffeisenlandesbank Kärnten. Tej banki je namreč Nagode jamčil z osebnim poroštvom za posojila v višini 1,2 milijona evrov, ki jih je najela lani propadla tiskarna Schwarz.

Brez premoženja, stalno prebivališče pri »celjskih pogrebnikih«

Po ugotovitvah stečajne upraviteljice Romane Kruhar Puc Nagode ni lastnik nobene nepremičnine, motornega vozila, delnic... Edino, kar ima v lasti, nima pa večje vrednosti, je bankrotirano podjetje Modra premica, ki se je pred tem imenovalo Schwarz, in podjetje Sana investicije. Stalno prebivališče ima Nagode prijavljeno na razvpiti Ulici Frankolovskih žrtev 28 v Celju. Na tem naslovu domuje več deset različnih podjetij, ki jim je skupno, da so jih nekdanji lastniki zaradi neporavnanih dolgov ali drugih razlogov prepustili tako imenovanim pogrebnikom iz Celja. Zaradi zdravstvenih težav se Nagodetu do zdaj s Kruhar-Pucevo še ni uspelo sestati na informativnem sestanku, je razvidno iz poročila o poteku osebnega stečaja Nagodeta.

Ko je stečajni upravitelj MKT Printa Tomaž Kos proti nekdanjemu vodstvu te družbe pred leti vložil približno 10-milijonsko odškodninsko tožbo, je Nagode z raznimi manevri poskrbel, da mu številni upniki ne bi zasegli premoženja. Čeprav je Kosu uspelo zamrzniti premoženje, je Nagode spretno zaobšel odločitev sodišča. Tako je premoženje tiskarne Schwarz izdvojil na novo podjetje Schwarz print, medtem ko je na Schwarzu pustil večino obveznosti. Schwarz, ki se je leta 2012 preimenoval v Modro premico, je na začetku lanskega leta končal v stečaju. Ker je ocenil, da je s svojim delovanjem povzročil lažni stečaj Schwarza, pri čemer naj bi zlorabil tudi položaj, je Nagodeta lani kazensko ovadil stečajni upravitelj Modre premice Štefan Ščap.

Številne ovadbe in sodna preiskava

Pod drobnogledom kriminalistov in tožilstva je Nagode tudi zaradi sumov storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete pri lastninjenju Tosame. Spomnimo, potem ko je Nagode leta 2008 prevzel Tosamo, je k njej pripojil zelo zadolženo podjetje, prek katerega je izpeljal prevzem. To pomeni, da je njegov prevzem financirala kar Tosama. S številnimi lastniškimi premetavanji, o katerih smo obširno poročali, je Nagode poskrbel, da vsaj uradno ni več lastnik domžalske družbe, ampak je prek pred nekaj meseci ustanovljenega podjetja TB investicije to njegova sestra Tanja Nagode.

Zaradi domnevno spornih poslov MKT Printa sta Nagodeta kazensko ovadila tudi Tomaž Kos in Gorenjska banka. Zgodba sega v leto 2007, ko je MKT Print kupil rotacijski stroj prek off shore podjetja Wessex Corporate Holding na otoku Man v Irskem morju. Nabavna vrednost stroja je znašala 5,8 milijona evrov. Od tega naj bi 1,4 milijona evrov ostalo na računu Wessexa, ki je bil v času nakupa stroja v lasti Nagodeta. Zaradi domnevno spornega nakupa knjigovezniške linije je kazensko ovadbo proti Nagodetu vložila tudi Gorenjska banka. Ta je MKT Printu posodila okoli pet milijonov evrov. Od tega zneska naj družba ne bi vrnila štiri milijone evrov. Zaradi poslov prek off shore podjetja je bila na zahtevo tožilstva uvedena sodna preiskava. V njej je bil sprva osumljeni tudi nekdanji generalni direktor družbe Hypo Leasing Andrej Potočnik, vendar se je kasneje ugotovilo, da ni imel takšne vloge, kot se mu je pripisovala. Na specializiranem državnem tožilstvu so namreč pojasnili, da so proti Potočniku ustavili kazenski pregon. Takšno odločitev so sprejeli, ker se po »izvedenih preiskovalnih dejanjih utemeljen sum zoper Potočnika ni potrdil«. Potočnik, ki je očitke na svoj račun stalno zanikal, je pojasnil, da obžaluje, ker je tožilstvo odločitev o ustavitvi pregona sprejelo šele po dveh ali treh letih preiskav: »Vsa dejstva in dokumenti so bili namreč znani že leta 2011.«

Po naših informacijah pa je Nagodeta ovadil tudi Ivan Minatti, ki je kot predstavnik delavcev MKT Printa nadzoroval poslovanje družbe. Nagodetova tiskarna Schwarz naj bi MKT Printu izstavila za milijon evrov domnevno fiktivnih računov za nedobavljeni papir. Po naših informacijah so domnevno fiktivni papir porabljali tako, da so posamezne projekte izdelav knjig obremenjevali z dvojnim papirjem. Za komentar smo želeli vprašati tudi Nagodeta, vendar je bil nedosegljiv.