Pri iskanju denarja za 170 milijonov evrov vreden prevzem Heliosa avstrijskega holdinga Ring International, ki se trenutno z lastniki domžalske skupine ekskluzivno pogaja o nakupu, skoraj zagotovo ne bo mogel pomagati njegov največji lastnik.

Večinski delničar Ringa, britanski Oxhauth Limited, je imel po javno objavljenih bilancah na ravni matične družbe na zadnji dan leta 2011 le za 1,1 milijona evrov premoženja. Na samem vrhu lastniške verige, ki prek Oxhauth Limited vodi do Ringa, pa je mogoče najti le mrežo »praznih« podjetij. Ta domujejo na naslovu vrstne hiše v londonski elitni četrti Mayfair. Njihovi uradni skrbniki pa so osebe, ki se ukvarjajo z ustanavljanjem in upravljanjem podjetij.

Lastniška veriga se konča pri treh »praznih« podjetjih

Po dostopnih podatkih ima družba Oxhauth Limited v lasti večinski paket delnic Ringa, natančneje okoli 55 odstotkov. Gre za podjetje, ki ga je leta 2001 v Londonu ustanovilo več vlagateljev, med njimi domnevno tudi aktualni predsednik nadzornega sveta Ringa Ralph Martens. Slednji je po neuradnih informacijah še vedno eden izmed največjih lastnikov Oxhautha in posredno holdinga Ring International, česar v avstrijski skupini niso želeli ne potrditi ne zanikati. Dejali so nam le, da podrobnosti glede lastnikov ne morejo komentirati. Martens je bil sicer pred leti zaposlen v ameriški investicijski banki Merrill Lynch.

Iz bilanc je razvidno, da je Ring International edina naložba družbe Oxhauth Limited, ki je leta 2001 iz stečaja odkupila avstrijsko tovarno Koloman Handler in s tem postavila temelje današnjega Ringa. A kdo so dejanski lastniki največjega delničarja Ringa, iz javno dostopnih virov ni mogoče ugotoviti. Od leta 2003 je namreč družba Oxhauth Limited v lasti treh podjetij, ki so registrirana na istem naslovu v Londonu: PTC Investment, PTC Securities in Stratford Securities. Lastniško so prepletena tako, da je vsako od treh v lasti drugih dveh, pri čemer osnovni kapital vseh treh podjetij znaša le pičla dva britanska funta.

Oxrauth in Ring imata za 160 milijonov evrov dolgov

Da gre dejansko za podjetja, ki so namenjena le prikrivanju lastništva, dokazuje še več podrobnosti. Nobeno od treh podjetij tako na zadnji dan lanskega leta ni imelo premoženja, vsa tri pa tudi niso poslovala. Res je, da imata podjetji PTC Investment in PTC Securities po najnovejših podatkih iz britanskega registra skupaj v lasti še šest manjših podjetij, a obveznosti vseh v povprečju za dvakrat presegajo njihova sredstva.

To ob dejstvu, da so bili lanski prihodki Ringa na ravni skupine (okoli 207 milijonov evrov) za okoli 40 odstotkov manjši od prihodkov, še povečuje uganko, kje bodo Avstrijci našli denar za prevzem. Zagotovo ga ne bodo našli v bilancah družbe Oxhauth Limited. Ta je imela namreč v začetku lanskega leta vsega 1,1 milijona evrov premoženja in prav toliko kapitala, pri čemer so ga v minulem letu nameravali v obliki dividend izplačati za slabih 900.000 evrov. V letu 2011 je sicer prišlo do dokapitalizacije Oxhautha, vendar pa je družba z izdajo 97 novih delnic po dostopnih podatkih zbrala vsega okoli dobrih sto evrov dodatnega kapitala. Nominalna cena delnice je znašala en britanski funt.

Iz konsolidirane bilance je mogoče razbrati, da je imela celotna skupina Oxhauth, pod katero sodi Ring, v začetku lanskega leta na svojem računu za 25 milijonov evrov denarja. Toda na drugi strani je imela ob okoli 160 milijonih evrov obveznosti le za 19 milijonov evrov kapitala. Ti podatki bi lahko še okrepili bojazni, da bi moral Helios, ki se je po stečaju Zvona Ena Holdinga znašel v lastniškem »vakuumu«, po vstopu Ringa nase prevzeti še velik del stroškov financiranja svojega lastnega prevzema. »Če bi RIH holding kupil Helios, bi ta čez nekaj let zelo verjetno imel večje prihodke, večji dobiček in več zaposlenih,« je pred časom dejal direktor Ringa Gerald Martens.

Niko že poplačal večino prevzema, ga bo tudi Helios?

Ob tem velja spomniti, da se je s prihodom Ringa podobno zgodilo z dividendno politiko Nika iz Železnikov. Še leta 2007 in 2008 je Ring za izplačilo dividend namenil skupno le pol milijona evrov, že leta 2009, ko je Ring iz lastništva Nika iztisnil vse male delničarje, Evropo pa je začela pretresati najhujša gospodarska kriza po drugi svetovni vojni, pa je ta znesek narasel že na 1,9 milijona evrov. Le nekoliko manj je Niko za izplačilo dividend namenil v letu 2010, a so v Ringu zaostanek več kot nadoknadili v zadnjih dveh letih, ko so iz družbe iz Železnikov po neuradnih izračunih vzeli za kar okoli 5,5 milijona evrov dividend. Skupno je torej Ring od začetka leta 2009 iz Nika pobral za skoraj devet milijonov evrov dividend. To pa je dobre štiri milijone evrov manj, kot je odštel za nakup celotne družbe.

V nasprotju z Oxhauth Limited so finančno precej močnejši drugi, manjši lastniki Ringa. Še do leta 2007 je imela britanska družba v lasti skoraj 78 odstotkov Ringa. Nato se je njen delež skozi leta zniževal. V Ring je takrat prek 17 milijonov evrov vredne dokapitalizacije lastniško vstopila avstrijska finančna družba BAST, ki se je kasneje preimenovala v LPC Capital. Eden od dveh solastnikov LPC Capital, ki ima v lasti okoli 13 odstotkov Ringa, je nekdanji član uprave dunajske borze Stefan Zapotocky. Po okoli deset odstotkov lastništva Ringa obvladujeta tudi nemška bančna skupina IKB in avstrijska zasebna družba LMOS. Med manjšimi lastniki je mogoče najti tudi avstrijsko bančno skupino Oberbank in družbo tveganega kapitala Invest AG, ki jo vodi Andreas Szigmund, v preteklosti eden od vodilnih kadrov avstrijske bančne skupine Raiffeisen.