Vlada je pri poslancu opozicijske SDS Andreju Širclju pričakovano ugotovila nezdružljivost njegove poslanske funkcije s položajem neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na včerajšnji dopisni seji je vlada Širclja zato že razrešila s položaja v slabi banki, ki bo predstavljala osrednje orodje za sanacijo slovenskega bančnega sistema.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ni izključil uporabe zakona o poslancih, ki med drugim določa, da poslanci ne smejo opravljati funkcije nadzora v gospodarskih družbah. Med te spada tudi DUTB, v kateri opravljajo neizvršni direktorji funkcijo nadzornega odbora, so v vladnem uradu za informiranje utemeljili odločitev.

Da se bo moral Šircelj prej ali slej odločiti za enega od obeh položajev, smo v Dnevniku napovedali že pred dnevi. Takrat smo razkrili, da je ministrstvo za finance zaprosilo vladno službo za zakonodajo in na njen predlog še komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) za mnenje o združljivosti Šircljevih funkcij in obe instituciji imata enako mnenje – funkciji sta nezdružljivi.

Spomnimo, da je Šircelj, ki je za mesto v DUTB od sredine marca prejemal 2000 evrov bruto na mesec, položaj neizvršnega direktorja DUTB zasedel v času svojega izredno kratkega mandata državnega sekretarja na ministrstvu za finance. Takrat je vodenje ministrstva po odhodu Državljanske liste iz koalicije in s tem nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča iz vlade uradno prevzel tedanji predsednik vlade Janez Janša. Da bi lahko imeli finančni ministri v upravnem odboru DUTB svojega zaupnika, je v zakonu o slabi banki določena izjema, po kateri za neizvršne direktorje ne velja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki javnim funkcionarjem prepoveduje članstvo v nadzornih svetih. Prav na to izjemo se je ves čas skliceval Šircelj, čeprav mu članstvo prepoveduje zakon o poslancih. Ministrstvo za finance pod vodstvom Uroša Čuferja je bilo tako vse do zdaj brez svojega predstavnika v DUTB.