V Telekomu Slovenije vre. Ker delavska direktorica Darja Senica ni dobila soglasja nadzornega sveta za nov, že peti mandat v upravi, njeni zvesti podporniki v svetu delavcev napovedujejo boj do zadnjega. V podporo Seničevi, proti kateri je Telekom zaradi domnevno spornih poslov vložil več tožb, naj bi bili pripravljeni iti celo protestirat na ulice.

»Svet delavcev je izvolil Darjo Senica in za tem stojimo. Nikakor ne bomo podlegli pritiskom s strani kapitala,« je včeraj izjavil Martin Gorišek, predsednik sveta delavcev v Telekomu. Seničevo so na sredini seji očitno podprli le nadzorniki, ki prihajajo iz vrst zaposlenih in so v absolutni manjšini. Zaradi tega naj bi bili člani nadzornega sveta, predstavniki lastnikov, deležni celo groženj, na primer s stavko zaposlenih. Teh informacij Gorišek ni komentiral.

Spomnimo, da se je Seničeva s težavo dokopala že do ponovne kandidature za članico Telekomove uprave. Na seji sveta delavcev v začetku meseca naj bi ji namreč močno nasprotovali nekateri mlajši sindikalisti. Kljub temu je z enim samcatim glasom zmagala »stara garda«, ki jo tvorijo dolgoletni Telekomovi kadri in zasedajo nekatere pomembne položaje v večinsko državnem podjetju. Toda Seničeve pričakovano ni podprl nov nadzorni svet.

Ker so sindikalisti prejeli rdečo luč, imajo zdaj na voljo dve možnosti. V upravo Telekoma lahko predlagajo novega kandidata, ki za razliko od Seničeve ne bi bil obremenjen s preteklostjo, ali pa vztrajajo pri svojem prvotnem izboru. Sodeč po Goriškovi izjavi je bolj verjetna druga možnost. Tako bodo morali svet delavcev in predstavniki kapitala v nadzornem svetu oblikovati posebni odbor, ki bo izbral skupnega kandidata. Če svet delavcev tudi z njim ne bo zadovoljen, pa se lahko obrne na sodišče. Le to lahko Seničevo mimo volje nadzornikov postavi v upravo Telekoma. Toda ni izključeno, da jim pri tem prekrižajo načrte mlajši sindikalisti, ki prihajajo iz vrst nekdanjega Mobitela. Ti, kot rečeno, potrebujejo samo en glas, da zamenjajo dolgoletno delavsko direktorico.

V Telekomu, ki je v postopku privatizacije in naj bi do konca leta dobil novega lastnika, bodo namreč v naslednjih mesecih potekala pogajanja o morebitnem odpuščanju in zniževanju plač. Ni skrivnost, da skuša uprava v skladu s strategijo zmanjšati stroške dela. Delavski direktor bo pri tem predstavljal pomemben glas. Ne nazadnje mesto člana uprave prinaša tudi visoke prejemke, ki na leto presegajo 160.000 evrov. Seničeva je pristojna tudi za vodenje področja počitniških kapacitet in hotela v lasti Telekoma.

Nadzorniki Telekoma so na sredini seji odločali tudi o imenovanju novega člana uprave, ki bo skrbel za področje tehnike. Dosedanjemu šefu tehnike Zoranu Vehovarju se namreč s prvim majem izteče štiriletni mandat. Med več kandidati, ki so se prebili v ožji izbor in med katerimi naj bi bil tudi Vehovar, so izbrali Tomaža Seljaka. Ta je doslej vodil sektor za dostopovna omrežja. Nadzorni svet je obenem potrdil širitev poslovanja na trgu Bosne in Hercegovine, kar sledi Telekomovi strategiji.