Zdaj je tudi uradno. Družba Electa Naložbe v lasti družine Janković bo morala poravnati za skoraj 6,5 milijona evrov dodatnega davka.

Inšpekcijski nadzor, ki so ga na Davčni upravi RS (Durs) zaključili konec lanskega leta, je namreč potrdil, da se je omenjena družba neupravičeno izognila plačilu davka na dodano vrednost (DDV). Gre za posle z zemljiščem na Ljubljanskem barju, ki ga je prodala Hypo Leasingu in zatem vzela nazaj v najem. S tem je Electa Naložbe prišla do več kot 17 milijonov evrov denarnih sredstev, ki jih je nakazala naprej po skupini. Pri tem ne bi smela uveljaviti odbitka DDV, iz česar tudi izhaja dodatna davčna obveznost.

Premoženja ni dovolj

Na tej podlagi so na Dursu že sprožili postopke zasega premoženja Electe Naložb. Na okrajna sodišča so poslali predloge za izvršbo, v katerih zahtevajo takojšnji vpis zastavne pravice na vrednostnih papirjih in nepremičninah v lasti Electe Naložb. Po dostopnih podatkih so jim sodišča ugodila in do nadaljnjega zamrznila vse njeno premoženje. Če Electa Naložbe, ki jo vodi Damijan Janković, ne bo poravnala davčnega dolga, pa bi morala končati na dražbi.

Gre torej za nov hud udarec poslovnemu omrežju, ki ga uradno obvladujeta Damijan in Jure Janković, iz njega pa se je dalj časa finančno napajal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Pred tedni je Electa Naložbe zaradi neplačevanja obveznosti izgubila enega od ključnih delov svojega premoženja. Prej omenjeno zemljišče, na katerem so želeli Jankovići za vnaprej izbranega kupca zgraditi 32 milijonov evrov vredno Vrtno mesto Sibirija, jim je zarubila banka Hypo. Skupina Electa se sicer že vrsto let spopada z izgubami in blokado računov, račune pa plačuje z asignacijami.

Že zdaj je jasno, da Electa Naložbe nima dovolj premoženja, s prodajo katerega bi plačala 6,5-milijonsko davčno obveznost in se zadnji hip izognila stečaju. Denarna sredstva, ki jih je pred leti dobila od Hypa Leasinga, je namreč nakazala osrednji družbi Electa Inženiring, ta pa jih je po dostopnih podatkih porabila za nakupe (dragih) vrednostnih papirjev. Electa Inženiring je tako leta 2007 kupila za skoraj 12 milijonov evrov delnic Pivovarne Laško in za več kot pet milijonov evrov delnic Komercialne banke Skopje. 17-milijonskega posojila Electi Naložbam verjetno nikoli ne bo mogla vrniti, vsaj ne v celoti, saj ima že od leta 2011 več obveznosti kot premoženja.

Janković sklepa sodišča še nima

Kljub temu so na Dursu našli nekaj premoženja, ki bi ga lahko prodali na dražbi in s kupnino poplačali milijonske davčne obveznosti Electe Naložb. V prvi vrsti gre za manjšinski lastniški delež v podjetju BTC – Kratochwill, lastniku istoimenske pivnice in pivovarne v največjem ljubljanskem nakupovalnem središču. Jankovići so že od nekdaj 20-odstotni lastniki podjetja, ki na leto ustvari več kot milijon evrov prometa in nekaj deset tisoč evrov čistega dobička. Preostalih 80 odstotkov si enakovredno delijo družba BTC in znana gostinca, brata Mile in Marko Kratochwill. Edino preostalo premoženje, ki bi ga lahko še zasegli na Dursu, predstavljajo tri četrt hektarja velika kmetijska zemljišča v Ankaranu. Na njih sicer že ima vpisano hipoteko DBS, a ni jasno, ali je Electa Naložbe že poplačala posojilo.

Za pojasnila smo se včeraj obrnili na Damijana Jankovića. »Sklepa sodišča glede vpisa zastavne pravice nimam, tako da tega ne morem komentirati,« je bil kratek.