Čeprav se poslovanje skupine Iskra v letošnjem letu vidno izboljšuje, saj sta višja tako prodaja kot dobiček, vodstvo kranjske družbe nadaljuje z zmanjševanjem stroškov dela. Ne le da za več sto režijskih delavcev uvaja variabilni del plače, vezan na (ne)uspešnost poslovanja, v skupini, ki je konec lanskega leta zaposlovala 1389 ljudi, tudi odpuščajo, kar se bo nadaljevalo vsaj do konca tega leta.

»V Iskri zmanjšujemo število zaposlenih, pretežno z naravnim odlivom, delno pa tudi zaradi ukrepov za zniževanje stroškov – tudi stroškov dela. Ukrepi so sprejeti zaradi ohranjanja konkurenčne sposobnosti, optimizacije poslovanja, racionalizacije zaradi uvajanja učinkovitejšega informacijskega sistema, dviga produktivnosti zaradi preteklih naložbenih vlaganj itd.,« je za Dnevnik potrdil član uprave in drugi največji lastnik Iskre Jože Godec. Dodal je, da zmanjšujejo zlasti število delavcev v režiji (in ne v proizvodnji). Kot cilj so si zastavili, da bi stroški dela, ki jih je imela skupina lani za 31 milijonov evrov, predstavljali malo več kot 28-odstotni delež prihodkov od prodaje. Lani je ta delež znašal okoli 31 odstotkov, tako da bi morali znižati stroške dela za pet odstotkov oziroma za več kot milijon evrov.

Racionalizacija in klestenje stroškov se očitno pozna tudi na rezultatih. V polletju je namreč skupina Iskra poslovala z dobičkom, pri čemer izid iz poslovanja ni le boljši od lanskega, ampak je tudi nekoliko nad načrti. V letu 2012 so sicer doživeli kar 35-odstotni padec čistega dobička, na 2,3 milijona evrov, k čemur je zagotovo prispeval skoraj 16-odstotni upad čistih prihodkov od prodaje. Ustvarili so jih slabih sto milijonov evrov. Če so v začetku lanskega leta padali, nasprotno letos rastejo. »Vrednost prodaje v letošnjem letu je nekoliko večja od dosežene v primerljivem obdobju lani. Predvidevamo, da bo prodaja okoli pet odstotkov višja od lanskoletne,« nam je zaupal Godec. To je sicer nekaj manj od prvotno načrtovane sedemodstotne rasti prodaje.

Kljub težavam, ki pestijo Iskro, med drugim nasedla naložba v mariborske radarje, bodo letos svojim delničarjem izplačali kar dva milijona evrov dividend. Podjetje Maos, v katerem so združeni menedžerji Iskre na čelu z Dušanom Šešokom in Godcem, je imelo sicer lani za okoli 23 milijonov evrov neto finančnega dolga, tako da mu bodo sveža sredstva zagotovo pomagala pri nadaljnjem odplačevanju najetih bančnih posojil.

S tem naj skupina Iskra po zagotovilih Godca ne bi imela težav, in to čeprav ji je letos zapadlo za kar 27 milijonov evrov finančnih obveznosti. »Družbe skupine Iskra redno, točno v dogovorjenih rokih poravnavajo svoje finančne obveznosti do bank,« poudarja Godec. Po njihovih izračunih letos s servisiranjem finančnih obveznosti do bank ne bo nobenih težav. »Z notranjimi ukrepi zagotavljamo še izboljšanje notranje likvidnosti in tudi v tem letu pomembno zmanjšujemo zunanjo zadolženost. Ti ukrepi so zniževanje stroškov, boljše obračanje obratnih sredstev, pa tudi postopno dezinvestiranje,« je poudaril Godec.