Kot je za časnik, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, ponovil nemški finančni minister, se je Grčiji vedno ponujalo možnost nove pomoči, vendar le pod pogojem, da Atene izpolnijo dogovorjene zaveze in da bo novo posojilo občutno nižje kot prejšnji dve.

Schäuble je na nemškem predvolilnem dogodku z izjavo, da bodo Grki potrebovali novo finančno pomoč, ta teden dvignil veliko prahu.

Njegova napoved je v resnici zasukala nemško stališče, do nje pa je torej prišlo le mesec pred parlamentarnimi volitvami v največjem gospodarstvu območja evra. Vprašanje Grčije je v v tej luči v Nemčiji zelo občutljivo, saj so nemški davkoplačevalci prepričani, da so za reševanje ranljivih evrskih držav namenili že preveč denarja.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poskušala razburjenje umiriti s pojasnilom, da se o novi pomoči Grčiji ne bo odločalo pred prihodnjim letom. A Schäuble ostaja pri svojih besedah. »Ne želim si, da me bodo po volitvah obtoževali, da v predvolilni kampanji nisem govoril resnice,« je dejal za Handelsblatt.

Grčijo od leta 2010 nad vodo držijo pav mednarodna posojila

»Vesel sem, da se širša javnost zaveda tega, o čemer govorim že dolgo časa. To je, da bo treba prihodnje leto v zvezi z Grčijo preučiti nove ukrepe,« je dodal.

Grčijo od leta 2010 nad vodo držijo pav mednarodna posojila. Skupaj je trojka državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov.

Sicer pa je Schäuble spregovoril tudi o nadaljnji denarni politiki Evropske centralne banke (ECB). Kot je izpostavil, je osrednja denarna ustanova v območju evra jasno nakazala, da bo, ko bo prišlo do izboljšanja gospodarske dejavnosti, zvišala ključno obrestno mero. Glede na to, da je območje evra v drugem četrtletju izplavalo iz recesije, so znamenja za zvišanje že na obzorju, to pa se mu zdi dobro.

»Nizke obresti so predvsem izraz negotovosti na dolžniških trgih, zato se jih, četudi ima nemški zvezni proračun od tega koristi, ne more ohraniti v nedogled,« je sklenil.

Svet Evropske centralne banke (ECB) na začetku meseca ni spremenil ključne obrestne mere, ki je tako še vedno na rekordno nizki ravni 0,5 odstotka. Ob tem v Frankfurtu napovedujejo, da bo denarna politika ostala ekspanzivna, dokler bo treba, obrestne mere pa bodo na trenutnih ali celo nižjih ravneh ostale »podaljšano obdobje«.