Grški premier je prepričan, da bo njegova država v prihodnjem letu lahko znova vstopila na mednarodne finančne trge in s tem znova postala normalna država, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot je zatrdil, bo v novem letu grški dolg znova označen kot vzdržen, zato ne bo potrebe po novih posojilih in rešilnih sporazumih.

Grčija je bila prva država, ki je prejela posojilo EU in IMF, in sicer je leta 2010 dobila 110 milijard evrov. Ko se je to izkazalo za premalo, je leta 2012 od mednarodnih posojilodajalcev prejela še 130 milijard evrov pomoči, ob tem pa ji je zasebni sektor odpisal za več kot 100 milijard evrov dolga.

Drugi program pomoči se bo iztekel sredi prihodnjega leta, številni pa so prepričani, da bo problematično grško gospodarstvo potrebovalo še dodatno pomoč. Grčija bo morala namreč prihodnje leto vrniti za 4,4 milijarde evrov posojil, medtem ko njeno gospodarstvo že šesto leto tiči v recesiji, stopnja brezposelnosti pa presega 27 odstotkov.

Medtem je Irska ta mesec postala prva od držav, ki so prejele evropsko pomoč in so zaključile program posojil. Portugalska upa, da ji bo isto uspelo maja prihodnje leto.