Izpostavljenost Probanke, ki jo je več kot dvajset let vodila Romana Pajenk, do podjetij iz kroga njenega brata Tomaža Ročnika je že aprila lani znašala več kot 60 milijonov evrov.

Kot razkrivajo dokumenti, ki smo jih pridobili, je banka, ki je od začetka meseca v likvidaciji, že lani spomladi zamujala pri servisiranju skoraj polovice Ročnikovih posojil. Pomemben del teh posojil je bil slabo zavarovan, v enem primeru pa celo brez zavarovanja. Gre za posojilo v višini 700.000 evrov, ki jih je Probanka posodila Ročnikovi družbi Fraktal-Consulting. Ta že od začetka leta 2011 obvladuje skoraj dva odstotka Probanke, v lasti pa ima tudi skoraj desetino njenih prednostnih delnic. Fraktal-Consulting je skupaj s povezanimi osebami banki še lani dolgoval skoraj 29 milijonov evrov, kar je enako skoraj tretjini višine dodatnega kapitala, ki ga je Probanka iskala že v začetku leta.

Da je bila tesna prepletenost z delničarji, člani nadzornega sveta in vodilnimi »rakava rana« Probanke, je že v sredo v državnem zboru priznal direktor nadzora bančnega poslovanja v Banki Slovenije Matej Krumberger. Toda na Banki Sloveniji so v času, ko jo je vodil Marko Kranjec, očitno razmišljali drugače. Poročali smo že, da so še leta 2011 dovolili še tesnejše prepletanje med banko in njenimi komitenti, ki so vplačali večino delnic v takratni dokapitalizaciji. Res je, da je leto dni pozneje nadzorni svet Probanke prav na zahtevo Banke Slovenije odstavil Pajenkovo. A na njen položaj je imenoval Bogomirja Kosa, ki je na Probanki vrsto let vodil direkcijo za upravljanje tveganj in kontroling. Kot tak je bil torej Kos neposredno odgovoren tudi za nadziranje bonitete vseh pomembnejših komitentov banke in izpostavljenosti do njih.

Notranje službe opozarjale na Ročnika

Po naših podatkih je sektor upravljanja kreditnih tveganj v Probanki že spomladi vedel za pomanjkljiva zavarovanja na več posojilih, ki so jih najela Ročnikova podjetja. Skoraj polovico izpostavljenosti Probanke do njih predstavlja za 24 milijonov evrov posojil Avtotehni, ki jo je Ročnik skupaj z njenimi menedžerji prevzel prek podjetja Hat, v kratkem pa jih bodo razlastile banke upnice. Med njimi tudi Probanka, ki je kot upnik Avtotehne hipoteko na njenih poslovnih nepremičninah vpisala šele na petem mestu. »Znesek pred nami je prevelik, da bi jih (te nepremičnine, op. a.) sploh lahko upoštevali,« so zapisali v sektorju upravljanja kreditnih tveganj. Banka je imela za posojilo v zastavi še 30 odstotkov Avtotehne, ki jih je še na zadnji dan lanskega leta vrednotila na sedem milijonov evrov. Na enak način – izključno z delnicami – je svoje 5,5-milijonsko posojilo zavarovalo tudi podjetje Hat, ki je bilo vrsto let tudi tesno poslovno povezano s Probanko. Njegov pomemben solastnik Jordan Kocjančič, sicer predsednik uprave Avtotehne, ki je z 8,65-odstotnim deležem še vedno tretja največja lastnica Probanke, je od leta 2011 sedel tudi v nadzornem svetu te banke.

Katera posojila so imela domnevno pomanjkljiva zavarovanja? Družba Igem, ki jo vodi Ročnik, je pri mariborski banki najela za skupaj 4,7 milijona evrov posojil. Ta so zavarovana s hipoteko na poslovni stavbi v Rogaški Slatini. Njena uradno ocenjena vrednost iz leta 2011 znaša dobrih 900.000 evrov, pri čemer velja opozoriti, da je Probanka z vpisano hipoteko na to posojilo šele druga v vrsti za poplačilo. Igem je za posojilo zastavil tudi vse delnice gradbenega podjetja SGP Kograd-Igem. To je že od maja lani v prisilni poravnavi. Kljub temu pa so v Probanki še mesec dni prej te delnice vrednotili na 10,7 milijona evrov. Samo letos Igemu, ki je lani ob 1,45 milijona evrov prihodkov od prodaje ustvaril skoraj 343.000 evrov izgube, zapade za okoli dva milijona evrov posojil pri Probanki. Tudi 1,14 milijona evrov vredno posojilo SGP Kograd-Igemu po ugotovitvah notranjih služb Probanke »praktično nima zavarovanja«. Skoraj edini vir poplačila je tako le projekt poslovno-stanovanjskega objekta Gorica v Velenju, ki pa ga je že spomladi letos prevzela družba HTZ Premogovnika Velenje.

Veriženje udarja po Probanki

Podobna zgodba je za dobrih deset milijonov evrov posojil, ki jih je Probanka odobrila Ročnikovemu nepremičninskemu podjetju Toming-Consulting. Že aprila lani je to z njihovim servisiranjem zamujalo skoraj mesec dni, banka pa ga je zavarovala s hipoteko na dveh nepremičninah. Prvo je vpisala na trgovskem centru v Velenju, ki ga je leta 2011 ovrednotila na šest milijonov evrov. Njegov lastnik je drugo Ročnikovo podjetje Pilon Center. Še za poldrugi milijon evrov zavarovanj ima Probanka na zemljiščih v Lendavi. Če torej povzamemo, so na banki že lani očitno vedeli, da jim pri tem posojilu manjka za 3,5 milijona evrov zavarovanj. Poročilo Toming Consultinga za leto 2011 sicer navaja, da je za skoraj tri milijone evrov posojil pri Probanki zavarovano tudi z nepremičninami v Trbovljah, a ne razkriva, s katerimi. Probanki bo položaj bržkone otežila tudi verižna prepletenost družb iz Ročnikovega imperija. To dokazuje primer 3,1-milijonskega posojila, ki ga je banka odobrila družbi PPS Pekarne Ptuj, ki jo prav tako obvladuje Ročnik. To je namreč v pomembni meri zavarovano s približno 30 odstotki delnic Klasja. Te je banka še ob koncu leta 2011 vrednotila na 3,1 milijona evrov, pri čemer velja spomniti, da je Klasje tudi zaradi Ročnikovega finančnega izčrpavanja tik pred stečajem. Ročnik včeraj ni bil dosegljiv za komentar.