»Če banke upnice v zameno za dolgoročni reprogram posojil oziroma za odobritev moratorija za odplačilo glavnice posojil zahtevajo odstop odgovornih oseb v ACH, bi morale te odstopiti. V nasprotnem primeru družbi grozi stečaj,« je včeraj za Dnevnik opozoril nekdanji generalni direktor ACH Herman Rigelnik.

Pri tem je ciljal predvsem na svojo naslednico Sonjo Gole ter dolgoletno prvo finančnico ACH Vero Mihatovič. Kot smo razkrili v Dnevniku, so banke že pred tedni zahtevale odstop celotnega vodstva holdinga in vrnitev večinskega deleža Adrie Mobila v last ACH, vendar jih Goletova ni uslišala. Z zdajšnjim vodstvom se namreč bankirji po naših informacijah ne nameravajo niti pogajati, saj so izgubili vse zaupanje vanj. Podobno kot bankirji je prenos novomeškega proizvajalca avtodomov in počitniških prikolic na Protej za spornega označil tudi Rigelnik. Kot zatrjuje, za ta manever pred decembrsko skupščino ni niti vedel niti ga ne podpira. Na drugi strani pa je Goletova še vedno prepričana, da je šlo za popolnoma zakonit posel.

A očitno imata Goletova in direktor Proteja Branko Šibakovski drugačne načrte in pričakujeta, da jim bodo banke najprej podaljšale posojila, šele nato pa bodo lahko dobile tudi svojega predstavnika v nadzornem svetu. »Uprava se z bankami pogaja o reprogramu posojil. V dosedanjih pogovorih so banke zahtevale imenovanje svojih predstavnikov v nadzorni svet, vendar konkretnih kandidatov še niso predlagale,« je na včerajšnji skupščini ACH povedal Šibakovski. Kot je zatrdil, namerava Protej predlog bank za imenovanje novih nadzornikov podpreti, vendar šele po sklenitvi dogovora o reprogramu okoli sto milijonov evrov posojil.

Toda časa za dogovor z bankami Goletova nima več veliko. Če se ji do konca tedna z bankami ne bo uspelo dogovoriti o umiku izvršb in sprostitvi transakcijskih računov ACH, bo namreč izpolnjen eden od pogojev za začetek stečajnega postopka. Konec tedna bo imel namreč ACH zaradi izvršbe bank vse transakcijske račune neprekinjeno blokirane 60 dni, kar je tudi eden od razlogov za začetek stečajnih postopkov. »Ne moremo vedeti, kaj se bo zgodilo jutri ali v prihodnosti,« nam je na vprašanje, ali se ji bo z bankami pravočasno uspelo dogovoriti o sprostitvi transakcijskih računov, odgovorila Goletova, a obenem dodala: »Vemo, kaj počnemo.«

Zakaj kljub jasni zahtevi bank na dnevni red včerajšnje skupščine ni uvrstila tudi predloga za preklic sklepov decembrske skupščine, na kateri je Protej izglasoval izplačilo rekordnih 27 milijonov evrov dividend, Goletova ni želela pojasniti. »Skupščino smo sklicali na zahtevo Proteja,« je bila kratka. Delničarji so tako včeraj odločali zgolj o imenovanju pravnice in direktorice družbe AR Plane Tadeje Hočevar in Mojce Novak iz Adrie Mobila za novi nadzornici. Z včerajšnjim imenovanjem je tako prenehal mandat Marku Jazbecu in Janku Šemrovu, ki sta bila na zahtevo sodišča konec januarja imenovana v nadzorni svet. Spomnimo, da sta že konec lanskega leta zaradi nestrinjanja s potezami uprave in Proteja iz nadzornega sveta odstopila Dean Mikolič in Joško Vučemila. Na imenovanje novih nadzornic sta odvetnik Ilirike Vladimir Bilič in predsednik društva malih delničarjev MDS Rajko Stanković napovedala vložitev izpodbojnih tožb.