Potem ko so izgubili svoje glavno orožje v boju proti Telekomu Slovenije – 130 milijonov evrov vredno odškodninsko tožbo zaradi zlorabe prevladujočega položaja, so se v T2 svojega glavnega konkurenta lotili malce drugače. Državi predlagajo, naj »razkosa« nacionalnega operaterja.

Ker ministrstvo že več let zaman obljublja posodobitev zastarele strategije razvoja trga telekomunikacij, zaradi česar prihaja do podvajanja omrežij, regulator pa naj bi vse bolj podpiral Telekomov razvojni model, so v T2 pripravili lastno strategijo. Njeno pripravo so med drugim zaupali dr. Boštjanu Makaroviču, nekdanjemu direktorju področja telekomunikacij na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek).

V mestnih središčih so razmere po ugotovitvah avtorjev ustrezne. Regulator bi moral v prihodnje poskrbeti le za enakopraven dostop do omrežij, med drugim s preprečevanjem škarij cen. Povsem drugače je na slovenskem podeželju, kjer potrebujemo državno posredovanje. »Prebivalci podeželja so za omrežje pogosto plačali kar dvojno ceno, najprej ob investiciji in zatem skozi leta še v obliki naročnine, danes pa za nameček Telekom Slovenije predstavlja zamenjavo bakrenih zank do njihovih domov z optičnimi za komercialno neupravičeno,« so povedali in spomnili, da se sicer obeta gradnja odprtih širokopasovnih omrežij na podeželju, a Telekom za to pričakuje izdatno državno pomoč.

Da bi vnovič zagnali investicijsko kolesje, izpolnili optimistične cilje EU glede širokopasovne pokritosti in hkrati preprečili Telekomu, da bi zapiral omrežje na podeželju, bi bila po njihovo optimalna rešitev – vzpostavitev strukturno ločenega operaterja NetCo. Ta bi upravljal skupno (predvsem Telekomovo) omrežje in vsem operaterjem na trgu zagotovil dostop do njega. Gre za rešitev, ki jo omogoča že zdajšnji zakon, sicer v skrajnih primerih, in ga je zagovarjal tudi nekdanji direktor Apeka Nikolaj Simič.

T2 bo v kratkem tudi odprl svoje optično omrežje, kar je bil do sedaj eden glavnih očitkov Telekoma. »Doslej smo na optičnem omrežju zagotovili zavidljivo 50-odstotno, ponekod celo 60-odstotno zasedenost,« se je včeraj pohvalil predsednik uprave T2 Sašo Todorović in pojasnil, da s tem že skorajda dosegajo vrhnjo mejo zasedenosti, preostanek pa bodo ponudili v uporabo drugim operaterjem. »Pogovori že potekajo, sodelovanje pa bo mogoče po različnih poslovnih modelih,« je dejal. Dodaja, so se pri aktualnih vlaganjih osredotočili na dokončanje že začetih projektov, s čimer bodo zmogljivosti povečali za 10 do 15 odstotkov.