O nespremenjenih pogojih je v drugem četrtletju poročalo 86 odstotkov bank v raziskavi, kar je enak odstotek kot v prvih treh mesecih leta.

O izraziti zaostritvi pogojev so poročali trije odstotki bank, kar je dve odstotni točki več kot v prvem četrtletju, o delni zaostritvi pa osem odstotkov bank, kar je dve odstotni točki manj kot v prvem trimesečju.

O delni omilitvi pogojev so medtem tako v prvih kot v drugih treh mesecih leta poročali štirje odstotki bank.

Pri tem so bile banke sodeč po rezultatih ankete nekoliko manj stroge pri posojilih velikim podjetjem in pa pri kratkoročnih posojilih. Težji se zdi dostop do sredstev za mala in srednja podjetja ter pri dolgoročnih posojilih.

Do izboljšanja pa je že v drugem četrtletju prišlo pri posojilih gospodinjstvom. Pri stanovanjskih posojilih tako o izrazitem zaostrovanju pogojev v drugem četrtletju banke niso poročale (v prvem dva odstotka bank), o delni zaostritvi pa jih je poročalo 10 odstotkov oziroma pet odstotnih točk manj kot v prvem trimesečju.

Nespremenjene pogoje je glede na odgovore ohranilo 87 odstotkov bank ali pet odstotnih točk več kot v prvih treh mesecih leta, o delni omilitvi pogojev pa so poročali trije odstotki bank (za odstotno točko več kot v prvem četrtletju).

Omilitev pogojev pri stanovanjskih posojilih je bila po pisanju ECB večja od pričakovanj bank v predhodnem trimesečju, posojilni kriteriji so tako glede na odgovore le še malo strožji od zgodovinskega povprečja.

Pri potrošniških kreditih je prišlo sploh do prve omilitve kriterijev po koncu leta 2007. O izraziti zaostritvi pogojev banke že dve četrtletji ne poročajo, delež bank, ki so kriterije delno zaostrile, pa je upadel z osmih na dva odstotka.

O nespremenjenih pogojih je v drugem trimesečju poročalo 94 odstotkov bank, kar je štiri odstotne točke več kot v prvih treh mesecih, o delni omilitvi pa so poročali štirje odstotki bank ali tri odstotne točke več kot v prvem trimesečju.

Glavna dejavnika pri delovanju bank sta bila po ugotovitvah raziskave še naprej zaskrbljenost nad posojilno sposobnostjo strank in gospodarskimi razmerami. Manj izrazito negativno vplivajo dostop do finančnih sredstev in pa zahteve po prestrukturiranju.

Pozitivno je, da je glede na napovedi bank za tekoče tretje četrtletje pri praktično vseh kategorijah pričakovati dodaten padec deleža bank, ki poročajo o zaostrovanju pogojev.

Do rahlega izboljšanja je v drugem trimesečju prišlo tudi na strani povpraševanja podjetij po posojilih, a je to še vedno pod dolgoletnim povprečjem. Precej večje spremembe na bolje je bilo zaznati pri povpraševanju gospodinjstev po posojilih, in to tako pri stanovanjskih kot pri potrošniških posojilih. Podatki tako kažejo, da se to vrača v okvire dolgoletnega povprečja.

Izboljšanje naj bi se nadaljevalo tudi v tekočem tretjem četrtletju.