Ljubljansko okrožno sodišče je na predlog njegovega lastnika Igorja Jurija Pogačarja včeraj sprožilo stečaj Ram Investa. Zakaj se je odločil za takšen korak, pri Pogačarju nismo uspeli preveriti, saj je bil nedosegljiv. Za stečajnega upravitelja Ram Investa je bil imenovan Harald Karner.

Kakšna je pravzaprav »krvna slika« Ram Investa, ki se je ukvarjal z raznimi gradbenimi in nepremičninskimi posli, ni natančno znano, saj bilance za lansko leto še niso javno objavljene. Leta 2012 je družba dosegla manj kot tri milijone evrov prihodkov od prodaje in 134.000 evrov čistega dobička. Koliko so znašali konsolidirani prihodki od prodaje, pa ni znano, saj družba konsolidiranega letnega poročila ni objavila. Konec leta 2012 je imel Ram Invest več kot 33 milijonov evrov finančnih obveznosti, medtem ko je kapital znašal 774.000 evrov. Na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je Nova Ljubljanska banka nedavno prenesla terjatve do Ram Investa v višini 6,8 milijona evrov. Med premoženje družbe, ki je imela transakcijske račune blokirane več kot 200 dni in je davčni dolžnik, naj bi še vedno sodil Hotel Tuzla. Gre za enega največjih hotelov v Bosni in Hercegovini, ki ga je Pogačar zaradi finančnih težav že dlje časa prodajal.

Velik udarec za Ram Invest je bila prekinitev najemne pogodbe z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) za poslovno stavbo v Dimičevi ulici v Ljubljani. Šlo je za zelo dober posel. Medtem ko je Ram Invest Hypo Leasingu plačeval dobrih 125.000 evrov najemnine na mesec, je poslovno stavbo NPU oddajal za 136.000 evrov. Po plačilu zadnjega obroka naj bi Ram Invest postal celo lastnik poslovne stavbe. Pogodbo, ki je bila sklenjena v času, ko je ministrstvo za notranje zadeve vodila Katarina Kresal, je njen naslednik Vinko Gorenak razdrl. V dogovoru s Hypo Leasingom si je Pogačar prizadeval, da bi za poslovno stavbo našel nove najemnike, vendar pri tem ni bil uspešen.

Ram Invest je bil lastnik pred dobrimi tremi leti propadlega cerkniškega gradbenega podjetja Gradišče. Stečajni upravitelj tega podjetja Anton Jagodic je proti Ram Investu vložil več izpodbojnih tožb v skupni višini prek štiri milijone evrov. Na družbo Pinus, ki izdeluje sredstva za varstvo rastlin in je naprodaj, pa stečaj Ram Investa ne bo vplival. Pinus namreč Pogačar obvladuje kot fizična oseba, res pa je, da za dolgove družbe jamči z osebnim premoženjem. V javnosti se je Pogačar sicer proslavil v aferi SIB banke. Spomnimo, ko je bil Pogačar prokurist Energetike, je ta leta 2001 SIB dokapitalizirala s skoraj 3,5 milijarde tolarjev (14,6 milijona evrov), dve leti kasneje pa jo je NLB prodala za dobrih 400 milijonov tolarjev oziroma 1,7 milijona evrov.