Medtem ko je delničarjem Petrola na včerajšnji skupščini uspelo iztržiti dividendo, višjo od prvotno predlagane (10 namesto 8,5 evra na delnico), je minister za finance Uroš Čufer že pred tem dobil prvo politično lekcijo.

Potem ko je še v sredo zvečer na lastno pest prevzel vodenje pogovorov med Sodom in Kadom o sestavi novega nadzornega sveta Petrola in »požegnal« končni seznam imen, so mu rdečo luč prižgali v Pozitivni Sloveniji (PS). Tik pred včerajšnjo skupščino Petrola sta tako s seznama, ki ga je potrdil Čufer, odpadli dve imeni. Nekdanjega člana uprave NLB Mirana Vičiča in ekonomista Jožeta Kaligara sta zamenjala nekdanji direktor Adriatica Matija Blažič, ki velja za kader PS, in generalna sekretarka združenja nadzornikov Irena Prijovič, ki je že do zdaj sedela v nadzornem svetu Petrola. Kljub temu pa je Čuferju uspelo na seznamu obdržati člana uprave Soda Iga Grudna, ki ga je na ta položaj imenovala vlada Janeza Janše.

V nadzornem svetu bodo sedeli še dosedanji predsednik nadzornega sveta Petrola Tomaž Kuntarič, direktor SGP Tehnika Klemen Ferjančič, ki prihaja iz kvote SD, in član uprave Perspektive Mladen Kaliterna, ki velja za kader Darija Južne. Po neuradnih informacijah je bilo še v sredo pozno zvečer v igri še nekaj imen, med drugim tudi donedavni minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher (DL).

Dogajanje v povezavi s Petrolom v zadnjih dneh bo tako imelo tudi politične posledice, predvsem z mešanjem kart v PS. Poleg prvega Čuferjevega poizkusa »osamosvojitve« je nakazalo tudi velike težave predsednice vlade Alenke Bratušek pri uveljavljanju avtoritete v stranki. Še v sredo popoldne je bilo namreč mogoče slišati, da je Čufer seznam s Kadom in Sodom usklajeval s soglasjem Bratuškove, a naj bi slednja nato le nekaj ur pozneje sodelovala pri njegovih »popravkih«.

Ključni dogodek na včerajšnji skupščini se je zgodil že na samem začetku, ko je njen predsedujoči Uroš Ilić državnemu Sodu dovolil glasovanje na skupščini, čeprav pred tem ni pridobil soglasja državnega zbora, ki bi ga po oceni društva Mali delničarji – skupaj smo močnejši (MDS) moral. Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik pa je včeraj napovedal, da bo skušal novo vlado prepričati v dvig prodajnih marž za tekoča goriva, ki da so najnižje v Evropi.