Izredna uprava Probanke na čelu z Imrejem Baloghom je pred dnevi začela unovčevati zavarovanja družbe Ingor, ki je v lasti širšega vodstva Skupine Gorenje. V vsega nekaj dneh je mariborska banka prek borze prodala že za okoli 80.000 evrov delnic Gorenja, s tem pa izpostavljenost do te menedžerske družbe znižala na nekaj več kot pol milijona evrov.

»Ker zaradi trenutne likvidnostne situacije Ingor ni bil sposoben poravnati določenih zapadlih obveznosti, je Probanka te poravnala s prodajo delnic Gorenja,« je potrdil direktor Ingorja Luka Kobler. Kot je dodal, jih je Probanka o tem vnaprej obvestila, v Ingorju pa so s tem tudi soglašali. Kako bo zaseg delnic vplival na finančni položaj Ingorja, ki je delnice Gorenja v svojih bilancah vrednotil po višji ceni od tiste, po kateri jih je Probanka prodala, še ni natančno znano. »Ingor ima v lasti dobre tri odstotke delnic Gorenja, skupno pa ima pri bankah najetih za 5,5 milijona evrov posojil, ki so zavarovana s temi delnicami. Preučujemo različne scenarije možnega finančnega prestrukturiranja družbe, vendar za zdaj končne odločitve še nismo sprejeli,« nam je še povedal Kobler.

Po neuradnih informacijah so menedžerji že konec lanskega leta preučevali možnosti dokapitalizacije Ingorja, vendar je za to le malo možnosti. Številni med njimi namreč še vedno odplačujejo posojila, ki so jih najeli pri ustanovitvi družbe leta 2007. V Ingor so skupno vplačali za skoraj 17 milijonov evrov kapitala. Spomnimo, da je Ingor 172 vodilnih kadrov Skupine Gorenje ustanovilo na zahtevo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Ta je kot pogoja za svoje sodelovanje pri dokapitalizaciji Gorenja postavila postopni umik države iz lastništva in sodelovanje širšega vodstva pri dokapitalizaciji. A ker je Kapitalska družba (Kad) nato izkoristila predkupno pravico in ohranila 25,1-odstotni delež, v EBRD niso želeli sodelovati pri dokapitalizaciji.

Kljub temu je Ingor tedaj vplačal za okoli 13 milijonov evrov novih delnic Gorenja, za štiri milijone evrov pa jih je nato kupil na borzi. Sprva so menedžerji nameravali delnice kupovati zgolj z lastnimi sredstvi, ki so jih vplačali v Ingor, oziroma dividendami, ki bi jih izplačalo Gorenje. Toda že leta 2008 so morali svoje načrte spremeniti ter pri SKB in Probanki najeti za skupno okoli sedem milijonov evrov posojil. V Skupini KD Group so namreč v tistem času neposrednim konkurentom velenjske skupine začeli ponujati večji paket delnic Gorenja. Toda obrambo pred sovražnim prevzemom so menedžerji drago plačali, saj se je proti koncu leta 2008 vrednost delnice Gorenja začela strmo zniževati. Včeraj je bila tako na borzi vredna le še dobre štiri evre, medtem ko jih je Ingor na borzi kupoval po ceni okoli 20 evrov, v dokapitalizaciji pa je za njih odštel kar 30 evrov.