Če bo hrvaška komisija za nadzor javne nabave, ki je sprejela pritožbo Profectio Energije, ocenila ponudbo Gen-I kot neveljavno, bo posel z državo dobila ravno Profectio Energija, ki je bila druga na javnem razpisu, poudarja zagrebški časnik. V pritožbi trdijo, da Gen-I ni poslala ustrezne različice sporazuma, ki ga ima s hrvaškim operaterjem energetskega trga.

Ravno tako naj bi bila neveljavna tudi izjava o nekaznovanju pooblaščenega zastopnika družbe Gen-I, ker gre za slovenskega državljana. Kot pojasnjujejo, bi moralo potrdilo o nekaznovanju izdati pristojno slovensko sodišče, in ne zagrebško, kot je to v prilogi ponudbe Gen-I.

Kot še trdi Profectio Energija, so imeli Slovenci v ponudbi tudi napačno potrdilo davčne uprave o dolgovih. Trdijo, da je ponudbo vložilo podjetje Gen-I Zagreb, medtem ko je potrdilo davčne uprave za Gen-I. Če se bodo trditve pokazale za točne, bodo morali ponudbo Gen-I označiti za neveljavno. "To bo precejšnji udarec za podjetje, ki je že v prvih teden dobilo približno 1500 hrvaških potrošnikov elektrike," ocenjuje časnik.

Dveletna pogodba z vlado, ki so je v mediji označili kot "energetski posel leta", je bila v ponudbi Gen-I vredna dobrih 93 milijonov kun (12,4 milijona evrov), kar je bilo za slab milijon kun (120.000 evrov) bolj ugodno, kot je ponujala Profectio Energija.

Profectio Energija je registrirana v Zagrebu in deluje od leta 2010. Posluje tudi v BiH, Makedoniji in v Srbiji. Na Hrvaškem med drugimi prodaja elektriko javnem podjetju za igre na srečo.