Češki Energo-pro, izbrani kupec za Cimosovo hčerinsko družbo Litostroj Power, naj bi bil po odkritjih čeških in bolgarskih preiskovalnih novinarjev vpleten v orožarske posle, ki jih spremljajo sumi korupcije. Čeprav sta tako Energo-pro kot Cimos minuli teden že podpisala kupo-prodajno pogodbo za Litostroj Power, kupčija še vedno visi na nitki. Za uspešen zaključek posla bi namreč morala SID banka z nepremičnin in drugega premoženja v lasti Litostroja Power umakniti hipoteke.

Po ugotovitvah bolgarskega portala bivol.bg, ki se ukvarja s preiskovalnim novinarstvom, sodeluje pa tudi s češkimi kolegi iz tamkajšnjega centra za preiskovalno novinarstvo, naj bi Energo-pro v preteklosti sodeloval z orožarsko družbo Omnipol. Denar naj bi na njene račune prelival prek obvodov. Z njimi naj bi Omnipol, ki ga je pred leti zastopal eden od solastnikov Energo-proja in član uprave Jiří Krušina, plačeval tudi provizije politikom in uradnikom na Češkem, ki so odločali o razpisih za orožje. Krušina je za Dnevnik poročanje bolgarskega portala ostro zanikal in ga označil kot konstrukt. »Nikoli v preteklosti nobeno od podjetij Energo-proja ni bilo vključeno v posle s trgovanjem z orožjem in korupcijske škandale,« je dejal.

Nova neprijetna zgodba za KF Finance

Kljub temu so se po objavi omenjenega članka pred mesecem dni s podatki o domnevno vprašljivih poslih seznanili tudi v vodstvu koprskega Cimosa z Jerkom Bartoličem na čelu, česar v Cimosu niso potrdili. A po naših informacijah naj bi članek dvignil precej prahu. Vodstvo Energo-proja naj bi predstavnikom Cimosa zagotovilo, da navedbe niso resnične in da je članek nastal kot posledica njihovih pritiskov na zvišanje cen električne energije v Bolgariji pred evropskimi volitvami.

O domnevno vprašljivih poslih Energo-proja vsaj po njihovih zagotovilih niso seznanjeni niti v podjetju KF Finance. To je poleg posebne prodajne komisije usmerjalo prodajni postopek Litostroja Power. »Energo-pro se je predstavil kot pomemben lastnik v industriji hidroelektrarn,« je dejal solastnik in direktor KF Financ Matjaž Filipič. Gre za drugo neprijetno zgodbo za KF Finance v zadnjih dneh. V Dnevniku smo namreč razkrili, da so v KF Financah, ki kot svetovalec nastopa v prodajnem postopku Elana, tik pred sklenitvijo kupo-prodajne pogodbe z ameriškim investitorjem omogočil dostop do sobe podatkov tudi finskemu državljanu brez denarja, ki ga zaradi goljufij iščejo v več državah.

Neznanka ostaja tudi poslovanje Energo-proja v lanskem letu. Jiří Krušina teh podatkov (še) ne želi razkriti. Pojasnil pa je, da je celotna skupina leta 2012 dosegla 514 milijona evrov prihodkov od prodaje, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa je znašal 161 milijonov evrov. Od vsote vseh sredstev v višini dobre milijarde evrov je leta 2012 Skupina Energo-pro, ki obvladuje 39 hidroelektrarn na Češkem, v Bolgariji, Gruziji in Turčiji, bankam dolgovala 600 milijonov evrov. Litostroju Power se tako morda obeta nov močno zadolženi lastnik. Tudi zato je pomembno vprašanje, kakšne zaveze je dal Energo-pro za nakup Litostroja Power. V Cimosu tega včeraj niso želeli razkriti, po naših informacijah pa jih Čehi sploh niso dali. To tudi pomeni, da bi lahko po nakupu odpustili del zaposlenih v Litostroju Power.

Tekme za Litostroj Power še ni konec

Čeprav sta tako Cimos kot Energo-pro pri notarju minuli teden že podpisala pogodbo, ne bi bilo presenečenje, če bi prodaja že izbranemu kupcu nazadnje spodletela. Kolektor Stojana Petriča je namreč pred dnevi za Litostroj Power ponujal za milijon ali dva višjo kupnino od Energo-proja. Že po izteku roka za oddajo zavezujočih ponudb je višji znesek od Čehov ponudil tudi češki finančni sklad KKCG. Po nekaterih informacijah naj bi bila ponudba Energo-proja že prvotno nižja od ponudb Kolektorja in KKCG, a je bila češka družba za razliko od obeh konkurentov celotno kupnino pripravljena nakazati takoj. Vse to odpira vprašanje, zakaj Cimos ob precejšnjem interesu za nakup Litostroja Power po zgledu nedavne prodaje Fotone ni izvedel javne dražbe.

Zamujeni roki sicer niso edina Kolektorjeva težava. Zaradi njegovih obljub je spodletela že prva prodaja Litostroja Power v letu 2012. Ko so bile takrat že dogovorjene vse podrobnosti o prodaji družbe poljskemu finančnemu skladu Innova Capital za približno 25 milijonov evrov, se je nenadoma pojavil Kolektor in zatrjeval, da bo plačal višjo kupnino. Po skrbnem pregledu pa je Kolektor ponudil le dobrih 10 milijonov evrov.

Odločitev o tem, kdo bo na koncu kupil Litostroj Power, torej ostaja odprta. Informacije, da so nadzorniki SID banke pred dnevi prižgali rdečo luč Stojanu Petriču, naj ne bi držale. V vsakem primeru pa SID banka ne namerava na hitro umakniti zavarovanj s premoženja Litostroja Power. Svojih načrtov v SID banki niso želeli razkriti, po besedah poznavalca razmer pa v banki ne bodo dopustili, da bi ostali brez zavarovanj za 40-milijonsko posojilo Cimosu, ki so ga odobrili leta 2010. Kot smo izvedeli, namerava SID banka zavarovanja umakniti šele po tistem, ko se bodo bankirji z obstoječimi lastniki dogovorili o vseh podrobnostih reševanja Cimosa.