Medtem ko se Liko Vrhnika Igorja Laha otepa stečaja, so njegove nekdanje hčerinske družbe predmet vedno večjega zanimanja organov pregona.

Zaradi suma oškodovanja upnikov, davčne utaje in ponarejanja listin specializirano državno tožilstvo že vodi postopek proti nekdanjemu likvidacijskemu upravitelju HD Projektov (nekdanji Liko Pohištvo) Albinu Rožmanu ter nekaterim preostalim odgovornim osebam in posameznikom. Še preden so HD Projekti konec lanskega leta končali v stečaju in za seboj pustili več kot 11 milijonov evrov neporavnanih dolgov, je družba prodala vse svoje premoženje, za katero pa do danes ni dobila niti evra kupnine.

Kaj se je pred stečajem dogajalo s premoženjem HD Projektov, za zdaj še ni natančno znano, saj je bila družba že od leta 2008 v likvidaciji in svojih bilanc ni javno objavljala. Sodeč po dostopnih podatkih pa je družba vse svoje premoženje, zaloge, opremo in stroje sredi maja lani prodala družbi Preudarna Firma, ki pa ji 3,9 milijona evrov dogovorjene kupnine nato nikoli ni nakazala. Preudarna Firma je bila v tistem času v posredni lasti Marjana Vukosava, ki jo je le mesec dni prej kupil od družbe R-KZ. Slednja je sicer v posredni lasti Igorja Laha, za katerega je Vukosav v času privatizacije tudi zbiral certifikate. R-KZ je bil kratek čas tudi lastnik družbe HD Projekti, ki jo je v začetku lanskega leta za en evro kupil od Lika Vrhnike, a jo po mesecu dni vrnil. Še isti dan so nato v Liku Vrhnika HD Projekte ponovno prodali. Tokrat družbi Lestrgo, ki jo je srbski državljan Dalibor Hemi le malo pred tem kupil od Lika Vrhnika, vendar po pojasnilih nekaterih nekdanjih zaposlenih družbe ni nikoli niti obiskal in je bil zgolj neke vrste slamnati lastnik.

»Na Preudarno Firmo smo že pred časom naslovili zahtevo, naj nam pojasnijo, komu so nakazali kupnino. Toda odgovora nismo prejeli, v začetku letošnjega leta pa je bila Preudarna Firma likvidirana,« nam je povedal stečajni upravitelj HD Projektov Igor Benčina. »Preudarna Firma je stroje in opremo prek posrednika prodala naprej Liku Vrhnika, ki jih zdaj oddaja v najem družbi Liko Erles,« nam je še povedal Benčina.

»Ne vem, zakaj bi vam kar koli pojasnjeval. Če bo treba, bom vse pojasnil organom pregona, novinarjem pa svojih zasebnih poslov ne bom razlagal,« pa nam je včeraj odgovoril Vukosav, ko smo želeli izvedeti, komu je prodal premoženje in kam je nakazal kupnino. In zakaj je Preudarno Firmo vsega nekaj mesecev po nakupu poslal v likvidacijo? »Kar smo imeli v načrtih, smo končali, zato podjetja nisem več potreboval,« je še dejal Vukoslav in ob tem še zatrdil, da »ni storil nič protizakonitega«.

A s tem se očitno ne strinjajo na Dursu, kjer izpodbijajo celotno verigo teh poslov. Poleg tega je državno pravobranilstvo stečajnemu upravitelju že založilo tudi 15.000 evrov stroškov za vodenje pravdnih postopkov proti nekdanjim vodilnim kadrom HD Projektov. Zaradi nespoštovanja določil insolvenčne zakonodaje namerava namreč Benčina odškodninsko tožiti nekdanja likvidacijska upravitelja Iztoka Svetina in Albina Rožmana ter Daliborja Hemija in njegovo družbo Lestrgo.

Rožmana in Hemija nam včeraj za komentar ni uspelo priklicati, Svetin pa je zanikal vsakršno vpletenost v preprodajo premoženja HD Projektov, saj je bil nekaj dni pred temi posli razrešen z mesta likvidacijskega upravitelja. »Če bo stečajni upravitelj proti meni vložil tožbo, se bom ustrezno branil,« nam je še povedal Svetin in dodal, da po zakonu likvidacijski upravitelj niti ne more sprožiti insolvenčnih postopkov.