Nemški Spiegel poroča, da je eno od podjetij medtem že stopilo v stik z mediji in priznalo, da sodi med podjetja v preiskavi. Gre za norveško naftno podjetje Statoil. Nadzorniki evropskega prostotrgovinskega območja so v sodelovanju z norveškimi preiskovalci preiskavo podjetja izvedli na sedežu v mestu Stavanger. Podjetje je sporočilo, da z oblastmi sodeluje.

Evropska komisija pravi, da so preiskavo sprožili zaradi suma manipulacij s cenami. Podjetja naj bi sodelovala pri izkrivljanju podatkov agencije, ki objavlja cene naftne in naftnih derivatov. Komisija sumi tudi, da bi podjetja lahko v preteklosti odvračala tudi druga naftna podjetja od sodelovanja z mehanizmom za odkrivanje cen.

Cene, ki jih objavljajo podobne agencije, veljajo kot referenčna cena trgovanju z naftnimi izdelki po vsem svetu. To velja tudi za trgovanje s povezanimi vrednostnimi papirjih na finančnih trgih. »Že majhna izkrivljanja imajo lahko velik vpliv na cene surove nafte, naftnih derivatov, kot tudi na prodajo in nakupe bio goriv,« je pojasnila evropska komisija. Posledice izkrivljanj bi potencialno lahko občutili tudi potrošniki.