Guvernerju Banke Slovenije Marku Krajncu bo 16. julija letos potekel šestletni mandat, pogovori o tem, kdo bo zasedel njegovo mesto, pa so vse intenzivnejši.

Med možnimi kandidati se tako omenjajo nekdanji guverner centralne banke, kasneje predsednik uprave Unicredit banke in zdajšnji direktor Združenja bank Slovenije France Arhar, profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Dušan Mramor, tudi nekdanji finančni minister, in Mojmir Mrak ter svetovalec Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in bivši član sveta Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Arhar svoje morebitne kandidature za guvernerja centralne banke ni želel komentirati, prav tako ne Mramor, ki pa je pojasnil, da do zdaj k njemu s povabilom h kandidaturi za mesto guvernerja ni pristopil še nihče. Prav Mramor naj bi bil po trditvah naših virov sicer eden resnejših kandidatov. Spomnimo, da je Mramor leta 2007, ko je imela v državnem zboru večino koalicija pod vodstvom Janeza Janše, zavrnil ponudbo takratnega predsednika države Janeza Drnovška, naj sprejme kandidaturo za guvernerja Banke Slovenije. »Ponudba mi je v veliko čast, predvsem pa mi predstavlja strokovni izziv. Vendar sem ne glede na to in moje možnosti za izvolitev v državnem zboru ocenil, da bi bila odločitev za kandidaturo v tem trenutku neodgovorna do ljubljanske ekonomske fakultete,« je takrat pojasnil Mramor.

Tokrat ob njegovi kandidaturi naši viri največ možnosti pripisujejo še profesorju ekonomije, mednarodnega bančništva in mednarodnih ekonomskih odnosov na ljubljanski pravni fakulteti Franju Štiblarju. Ta je tudi edini od naših sogovornikov, ki je potrdil, da se je o morebitni kandidaturi za mesto guvernerja že pogovarjal. Kot je pojasnil, so k njemu pristopili bančniki in gospodarstveniki, politične podpore pa ni iskal. Izrazil je presenečenje, da ga določeni ugledni posamezniki vidijo med kandidati za mesto guvernerja, hkrati pa zagotovil, da ne gre za nič dorečenega, saj se je tudi njemu to možnost zgolj omenilo.

Mrak včeraj za pojasnila ni bil dosegljiv, da ni prejel ponudbe oziroma povabila h kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije, pa je pojasnil tudi Jazbec. Po trditvah neuradnih virov naj bi se Jazbec, ki naj bi mu bila naklonjena predvsem desna politična opcija, na to temo že pogovarjal s kabinetom predsednika države. Ob tem velja omeniti, da se razmere v državnem zboru z razpadanjem koalicije spreminjajo, končna izbira pa je medtem vse manj gotova. Jazbec se je, spomnimo, v času svojega mandata v svetu Banke Slovenije, pred šestimi leti že potegoval za mesto guvernerja slovenske centralne banke, vendar se je takratni predsednik Drnovšek odločil, da med dvema predlogoma v prvem krogu izbere Mitjo Gasparija. Ta v državnem zboru ni dobil potrebne podpore, prav tako ne naslednji Drnovškov kandidat, takratni viceguverner Andrej Rant. Takratna desnosredinska koalicija je vztrajala, da bi moral Drnovšek državnemu zboru predlagati drugega kandidata iz prvega kroga, to je Jazbeca, ki je očitno že imel zagotovljeno podporo poslancev, a Drnovšek v to ni privolil. Za večino sprejemljiv kandidat je bil šele Marko Kranjec, ki je nato na glasovanju v državnem zboru prejel 74 glasov podpore.