Nadzorni svet Pivovarne Laško je upravi pod vodstvom Dušana Zorka včeraj pričakovano prižgal zeleno luč za sprejem nove Agrokorjeve ponudbe, po kateri bi Skupina Laško za svoj četrtinski delež Mercatorja iztržila zgolj še 76 milijonov evrov oziroma 30 milijonov evrov manj, kot je bilo prvotno dogovorjeno.

Nadzorniki so dali Zorku na seji jasno vedeti, da morebitnega novega podaljšanja pogodbe ali ponovnega znižanja cene za delnico ne nameravajo tolerirati. Toda na drugi strani so svoje soglasje dali brez kakršnih koli zagotovil, da se bo Agrokor v dodatnih treh mesecih dogovoril z bankami in še preden bi hrvaška skupina sploh dokazala, da denar ima. »Svojo odločitev smo skrbno pretehtali in se seznanili z mnenji pravnih ter finančnih strokovnjakov,« je odločitev pojasnil predsednik nadzornega sveta Laškega Peter Groznik. Dodal je še, da so nadzorniki še pred sprejemom odločitve opravili razgovore tudi s predstavniki največjih lastnikov, torej Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero je NLB prenesla svoj četrtinski delež Laškega.

Toda kljub sklicevanju na razna mnenja pravnih in finančnih strokovnjakov ter pogovore s predstavniki lastnikov so nadzorniki s potrditvijo nove pogodbe nase prevzeli tudi odgovornost, če bi se izkazalo, da Agrokor (ponovno) nima zagotovljenega denarja za nakup slovenskega trgovca. Čeprav je od podpisa prvotnega prodajnega sporazuma minilo že devet mesecev, lastnik Agrokorja Ivica Todorić še vedno ni razkril niti tega, kdo mu bo prevzem Mercatorja financiral. Nadzorniki Laškega teh dokazil od njega očitno niso niti zahtevali, kakor tudi ne zagotovil, da se bo hrvaški skupini v dodatnih treh mesecih z bankami naposled uspelo dogovoriti o financiranju združene družbe.

Kakšna zagotovila so torej dobili, da se bo Agrokor pogodbe tokrat dejansko držal, Groznik ni konkretno odgovoril. Kot je pojasnil, so v pogodbi določene obveznosti Agrokorja in prodajalcev ter sankcije, v kolikor katera od njih pogojev ne izpolni. Toda tudi nova pogodba Todoriću še vedno omogoča nekaznovan odstop od nakupa Mercatorja. Višina pogodbene kazni se je sicer zvišala s 7,5 na 15 odstotkov kupnine. Toda Agrokorju kazni ne bi bilo treba plačati že, če bi ocenili, da so pogoji reprograma posojil zanje nesprejemljivi ali če se jim do konca maja z vsemi bankami upnicami Mercatorja ne bi uspelo dogovoriti.

Toda ob tem je treba opozoriti, da je Agrokor zgolj za načelen dogovor s petimi največjimi bankami potreboval več kot pol leta. Za prepričevanje preostalih 50 bank bo imel Agrokor na drugi strani na voljo le mesec in pol. Kot smo že poročali, bankirji še pred začetkom pogajanj zahtevajo jasne in brezpogojne zaveze Agrokorjevih financerjev. Toda čeprav Agrokorjevi lobisti ves čas vztrajno ponavljajo, da financiranje prevzema ne bo nikakršen problem, namerava hrvaška skupina dokazila bankirjem dostaviti šele do srede aprila.