Medtem ko bo ajdovska finančna skupina Vipa v kratkem prešla v drugo leto postopka likvidacije, na dan prihajajo nove podrobnosti o skrivanju premoženja pred upniki in umetnem podaljševanju življenja tega nekoč najpomembnejšega severnoprimorskega holdinga. Razkrivamo, da je Abanka konec oktobra lani, le 14 dni pred skupščino Vipe, na kateri je večinski lastnik čez noč potrdil postopek likvidacije, na sodišče vložila uradni predlog za stečaj.

Tako je zdaj že nekdanji direktor krovne družbe Borut Kuharič na skupščini, kjer je preostalim malim delničarjem našteval razloge za nujnost redne likvidacije, »pozabil« povedati, da se bodo s tem dejansko izognili stečaju. Abanka, ki ji Vipa po dostopnih informacijah dolguje več kot deset milijonov evrov, se je očitno odločila narediti konec praznjenju družbe in vložila zahtevo za stečaj. V mesecih pred tem jim je namreč v Vipi, kot smo razkrivali v Dnevniku, pred upniki uspelo skriti praktično vse bremen prosto premoženje. Gre za skupno okoli 20 milijonov evrov premoženja. Poleg delnic Iskre Avtoelektrike in Save Re tudi dvorec Zemono, proizvodni kompleks Lipe v Ajdovščini ter (neuspešno) tudi 30-odstotni paket delnic Mlinotesta.

Kljub temu je Abanki načrt spodletel, saj je okrožno sodišče v Novi Gorici njeno zahtevo za stečaj Vipe po več mesecih odločanja zavrglo. Čeprav na sodišču nikoli niso podvomili o obstoju njenega zahtevka, kot tudi ne o zamujanju Vipe s plačili, kar je ključni pogoj za utemeljenost predloga za stečaj, so enostavno odločili, da Abanka v zadevi nima pravnega interesa. Banka po njihovem prepričanju ni izkazala, da bi v stečaju Vipe do poplačila svojih terjatev prišla kaj hitreje kot z izvržbo. Sodišče prve stopnje je takšen sklep sprejelo v začetku junija letos, torej kar pol leta po začetku odločanja. Toda Vipa, ki je že več kot deset mesecev v likvidaciji in s tem pod manjšim nadzorom upnikov in delničarjev, se (še) ni rešila nevarnosti stečaja.

Višje sodišče v Ljubljani, ki je po pritožbi Abanke prevzelo zadevo, je namreč nasprotno ugotovilo, da »pravnega interesa upnika za začetek stečajnega postopka ni mogoče razlagati na način, kot to razume sodišče prve stopnje«. Zato je njegov sklep razveljavilo, hkrati pa zahtevo Abanke za stečaj Vipe dodelilo v reševanje drugemu sodniku. Ta bo moral v novem postopku odločiti »meritorno, upoštevaje upnikove trditve in dokaze o obstoju insolventnosti dolžnika in dolžnikove ugovorne navedbe in dokaze, da ni insolventen«.

S kolikšnim premoženjem trenutno razpolaga Vipa, verjetno ve le njena likvidacijska upraviteljica Maja Gazvoda. Ker je šla družba v likvidacijo pred koncem lanskega leta, njenemu (nekdanjemu) direktorju Kuhariču ni bilo treba razkriti poslovnih rezultatov. Zadnji podatki segajo v leto 2011, ko je Vipa zaradi visokih slabitev naložb ustvarila več kot pet milijonov evrov izgube. Ob 36-milijonski bilančni vsoti je imela tako (le) še za 4,4 milijona evrov kapitala. Da so se razmere od takrat še močno poslabšale, potrjuje dejstvo, da imata tako Vipa kot hčerinska družba Vipa Holding že več kot leto dni blokirane vse račune.

Vipo sicer lastniško obvladuje podjetje VHA pod vodstvom Boruta Kuhariča. Ta je na skupščini novembra lani tudi sprejel sklep o likvidaciji, pri čemer je preglasil mala delničarja Salonit Anhovo in FMR. Za skupščino, ki je bila sklicana s priporočenim pismom vsem (desetim) delničarjem, sta zahtevala tudi dopolnitev dnevnega reda z imenovanjem posebnega revizorja. Ta bi preveril nakup deleža v podjetju ACK (dva milijona evrov) in dano posojilo družbi Tafin (1,5 milijona evrov). VHA je njun predlog zavrnil.