Nujno sejo treh parlamentarnih odborov je zahtevala poslanska skupina SDS, ki meni, da morajo davkoplačevalci izvedeti, kako poteka sanacija Adrie in kako podjetje posluje. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je ob začetku seje sicer poudaril, da dokapitalizacija Adrie nikakor ni bila državna pomoč, odborom pa je tudi predlagal, da sprejmejo sklep s tako trditvijo.

Z gospodarskim ministrom se je strinjala tudi državna sekretarka Mateja Vraničar z ministrstva za finance, ki je pojasnila, da trenutno potekajo zelo intenzivne aktivnosti in pogajanja z Evropsko komisijo, na podlagi katerih želijo dokazati, da je bila dokapitalizacija upravičena in v skladu s pravili državne pomoči.

"Verjamem, da bomo v sodelovanju z Adrio Airways in Slovensko odškodninsko družbo našli prave odgovore na vprašanja, ki nam jih postavlja Evropska komisija," je dejala. Glede predlaganih sklepov pa je opozorila, da vlada ni lastnik Adrie Airways, saj je ta v pretežni lasti države, njen upravljavec pa je Slovenska odškodninska družba.

Ivan Grill (SDS) je v obrazložitvi zahteve sklica nujne seje spomnil, da je takratna vlada Boruta Pahorja septembra 2011 sprejela sklep o dokapitalizaciji Adrie Airways v višini 49,5 milijona evrov. Po njegovem mnenju je nujno, da se javnost sedaj seznani s poslovanjem družbe, ki jo je dokapitalizirala.

"Letos so iz družbe sporočili, da Adria Airways posluje skladno z načrtom, vendar pa je aprila prišel v javnost podatek o njenem poslovanju za lansko leto, ko naj bi družba imela večjo izgubo, kot je bilo predvideno v programu prestrukturiranja," je poudaril.

Spomnil je tudi, da je lani novembra Evropska komisija sprožila preiskavo zaradi suma, da so bile državne dokapitalizacije v letih med 2007 do 2011 v neskladju s pravili EU o državnih pomočeh. "Pojavlja se bojazen, da bodo sredstva iz dokapitalizacije izgubljena," je dejal Grill.

Pojasnil je še, da zahteva za obravnavo poslovanja Adrie Airways ne sme biti narobe razumljena, saj si v poslanski skupini SDS, kot je dejal, prizadevajo, da sredstev ne bi bilo treba vračati.

Zaprtje seje za javnost je sicer v imenu NSi sprva predlagal Jožef Horvat, ki je pojasnil, da kot poslanec ne bi želel odgovarjati, da bi Slovenija zaradi javne obravnave morda občutljivih podatkov plačevala penale. Horvat je sicer kasneje ta predlog umaknil, vendar pa je zaprtje seje za javnost v imenu SD nato predlagal Matjaž Han, njegov predlog pa je bil podprt.

Poslanska skupina SDS sicer za skupno sejo odborov predlaga tri sklepe. Vlado in Adriino upravo želijo pozvati, da podrobno predstavita poslovanje podjetja od dokapitalizacije leta 2011 naprej. Poleg tega predlaga poziv vladi in upravi, da sprejmeta in predstavita ukrepe, s katerimi bosta zagotovili ekonomično in tudi moralno-etično nesporno poslovanje družbe.

V tretjem sklepu pa bi vlado pozvali, da nemudoma posreduje natančne podatke o skupni višini in višini bonitet po posameznih prejemnikih letalskih kart, ki so bile izdane pod posebnimi pogoji.