Upniki Mateja Raščana praznih rok

Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj na predlog stečajnega upravitelja končalo stečajni postopek družbe Monera, prek katere je Matej Raščan izpeljal prevzem Dela Revij. Čeprav so ji banke (NKBM, Hypo, Abanka Vipa) in drugi upniki posodili skupno več kot 30 milijonov evrov, je družba danes brez premoženja. Zato se je postopek končal brez kakršnih koli poplačil upnikom.

Podjetje v lasti Ranka Mimovića v stečaj

Podjetje Nassa (prej VAZ), ki ga je po prihodu v CPL kupil razvpiti poslovnež Ranko Mimović, je na zahtevo družbe Hypo Leasing končalo v stečaju. Podjetje je lastnik več zemljišč po Ljubljani, ki so z novim prostorskim načrtom postala zazidljiva, povezovalo pa se jih je z družino Janković. Znašlo se je tudi v parlamentarni preiskavi njenih domnevnih nepremičninskih poslov.

Terme Čatež avgusta rekordno

V Termah Čatež so avgusta ustvarili nekaj več kot 128.000 prenočitev oziroma pet odstotkov več kot rekordnega avgusta pred dvema letoma. Lanski, prav tako izjemni avgust so presegli za nekaj manj kot 6600 prenočitev oziroma za 5,4 odstotka, skupaj z enodnevnimi gosti pa jih je avgusta obiskalo nekaj več kot 165.000 kopalcev oziroma 0,3 odstotka več kot lani.

Letos na Ljubljanski borzi bolj živahno

V prvi polovici leta 2013 je bilo trgovanje na Ljubljanski borzi živahnejše kot v enakem obdobju lanskega leta, ugotavljajo v avstrijski družbi CEESEG, lastnici Ljubljanske borze. Obseg trgovanja se je na letni ravni okrepil za šest odstotkov, opazno pa je predvsem večje povpraševanje tujih vlagateljev po delnicah slovenskih družb. Spodbudni trendi na Ljubljanski borzi so sicer, kot poudarjajo v CEESEG, nedvomno posledica pričakovane privatizacije podjetij v državni lasti.

V stečaj še Liko Erles

V stečaju je končalo tudi podjetje Liko Erles, ki je prevzelo del zaposlenih iz propadlih hčera Lika Vrhnika. Podjetje je bilo nazadnje v lasti Jožeta Hrovata, lani pa je ustvarilo več kot dva milijona evrov čistih prihodkov od prodaje.

Na skupščini družbeTT Okroglica frčalo perje

Skupščina družbe TT Okroglica, na kateri je družina Forštner potrjevala posebnega revizorja, ki bo preveril posle prejšnje uprave pod vodstvom Evgena Keteja, je minila vse prej kot mirno. Mala delničarja, ki ju je zastopal odvetnik Sebastjan Kerčmar, sta praktično povsod vlagala nasprotne predloge in aktualnemu vodstvu postavila vrsto vprašanj o poslovanju družbe, vendar nista dobila odgovora. Kljub temu so Forštnerjevi gladko potrdili vse predloge, tudi tožbo proti Keteju zaradi kršitve konkurenčne klavzule.

Prva poenostavljena prisilna poravnava

Okrožno sodišče v Mariboru je včeraj začelo prvi postopek poenostavljene prisilne poravnave, ki jo je prinesla zadnja sprememba insolvenčne zakonodaje. Predlagalo jo je podjetje Kapital projekti, ki je v lasti Založbe kapital in je lani ustvarilo 282.000 evrov prihodkov od prodaje.

Pripravila Tomaž Modic in STA