Mohar in Satler izstopila iz ZVD

Lastnika Skupine MSIN Marko Mohar in Matjaž Satler sta Zavod za varstvo pri delu prepustila lastniku koncerna Sintar Robertu Pistotniku in izstopila iz lastništva ZVD. Družba Klicni center je namreč prodala svoj celotni 11-odstotni delež ZVD, za katerega je Pistotnik odštel nekaj manj kot 700.000 evrov. Družba Pistotnik ima tako v lasti že skoraj vse delnice ZVD, včeraj pa je objavila tudi namero za prevzem.

Probanka zasegla še preostale delnice Trima

Trimo Investment, prek katerega so vodilni kadri Skupine Trimo pred leti izvedli menedžerski prevzem, je v začetku tedna ostal še brez zadnjih delnic trebanjske družbe. Probanka je namreč Trimu Investment zasegla še preostalih pet odstotkov delnic Trima in s tem svoje lastništvo povečala na 14,2 odstotka.

Obtožnica proti Mimoviću pravnomočna

Nekdanjima vodilnima Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Ranku Mimoviću in Stanku Petriču bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili zaradi očitanih kaznivih dejanj goljufije in protipravne pridobitve. Obtožnica, ki ju je zoper njiju vložilo specializirano državno tožilstvo, je postala pravnomočna.

Upnikom TAČ priznali 5,9 milijona evrov terjatev

Upraviteljica prisilne poravnave Tovarne asfalta Črnuče (TAČ) Angelika Lukačić je priznala za 2,3 milijona evrov navadnih terjatev in 3,6 milijona evrov zavarovanih terjatev. Družba sicer navadnim in zavarovanim upnikom predlaga 40-odstotno poplačilo ali pa konverzijo terjatev.

Menjava direktorja v Radiu Tednik Ptuj

Drago Slameršak je nov direktor podjetja Radio Tednik Ptuj, ki je glavni organizator festivala Ptuj. Zamenjal je Jožefa Bračiča, ki je bil več kot deset let direktor radia.

Gomboc na čelo Aha Mure

Novi generalni direktor Aha Mure je včeraj postal Dušan Gomboc, dosedanji tehnični direktor podjetja. Komercialna in tržna direktorica je postala Lijana Kocbek. Mojca Lukančič bo kot soustanoviteljica podjetja še naprej vključena v strategijo in proces prestrukturiranja. V Aha Muri so prepričani, da bodo začete aktivnosti finančnega prestrukturiranja, ki bodo končane marca, Aha Muro postavile med glavne akterje v modni industriji in Evropi.

Slovenci v inovacijskem povprečju

Slovenija se po inovativnosti še naprej uvršča v povprečje EU, ki sicer na področju inovacij zmanjšuje zaostanek za ZDA in Japonsko. Vendar so razlike med članicami še vedno zelo velike, pa tudi zmanjšujejo se le počasi, kaže primerjalna analiza inovacijske uspešnosti v EU za leto 2014, ki jo je včeraj objavila evropska komisija.

Nemški velikan pokleknil prvič v 60 letih

Energetski koncern iz Nemčije RWE je lani prvič v več kot 60 letih posloval z izgubo, ki je zaradi odpisov znašala 2,75 milijarde evrov. Prihodki družbe so se sicer na letni ravni povišali za 1,6 odstotka, na 54,07 milijarde evrov. Kljub temu drugi največji nemški dobavitelj elektrike napoveduje, da bo poslovanje letos še težje.

Pripravila Jan Bratanič in STA