Sklenjen dogovor med Trimom in bankami

Po več kot letu dni usklajevanj je uprava Trima z bankami upnicami naposled podpisala krovno pogodbo o finančnem prestrukturiranju, ki zagotavlja finančno stabilnost trebanjske skupine. Dogovor med drugim določa odobritev dodatnih garancij, brez katerih se Trimo ne more potegovati za nove posle, do leta 2017 pa naj bi Skupina Trimo bankam poleg obresti odplačala za 45 milijonov evrov glavnic posojil. Sporazum med upravo Trima in bankami določa tudi pretvorbo bančnih posojil v kapital Trima Investment. Prek te družbe so sedanji in nekdanji vodilni kadri Trima vrsto let obvladovali lastništvo trebanjske skupine, po izvedeni dokapitalizaciji s pretvorbo terjatev pa bo Trimo Investment postal hčerinska družba Trima.

Narejenega vse manj za pospeševanje izvoza

Izvoz, ki je gonilo slovenske gospodarske rasti, ima še veliko potenciala, a je za to vsako leto narejenega manj, je včeraj opozoril predsednik GZS Samo Hribar Milič. Po njegovi oceni se izvoza ne da krepiti, če se ne bodo zvišala sredstva za promocijo gospodarstva v tujini in če se ne bo okrepila diplomatska mreža.

Trgovci z nižjimi prihodki

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil lanskega decembra za 0,6 odstotka nižji od prihodka v novembru 2013 in za 1,2 odstotka nižji kot decembra 2012. V celotnem lanskem letu so se tako prihodki od trgovine na drobno znižali za 3,4 odstotka na letni ravni. Presenetljivo so se prihodki v trgovini na drobno decembra znižali tudi v Nemčiji, in sicer za 2,5 na mesečni in za 2,4 na letni ravni.

Inflacija ostaja nizka

Območje evra je januarja na letni ravni imelo 0,7-odstotno inflacijo, kar je 0,1 odstotne točke manj kot decembra. Inflacija je nižja od odstotka že štiri zaporedne mesece. Decembra so se najbolj zvišale cene hrane, alkohola in tobaka, znižale pa so se cene energije.

Gates odhaja iz vodstva Microsofta?

Vse glasnejše so govorice, da bo na položaju izvršnega direktorja ene največjih tehnoloških družb na svetu Microsoft prišlo do zamenjave. Najbogatejši zemljan Bill Gates naj bi svoj položaj prepustil enemu izmed direktorjev v Microsoftu. Največ možnosti naj bi imel Satya Nadella, ki trenutno skrbi za tehnološki razvoj računalništva v oblaku.

Bernanke se poslavlja z novim “taperingom”

Ben Bernanke, guverner ameriške osrednje banke Federal Reserve (Fed), ki ga je s februarjem zamenjala Janet Yellen, je svoje zadnje zasedanje odbora za operacije odprtega trga FOMC zapustil z novim krčenjem programa kupovanja obveznic. Nadaljevanje tako imenovanega taperinga pomeni, da bo Fed februarja kupil le še 65 milijard dolarjev hipotekarnih obveznic in državnih zakladnih menic, kar je 10 milijard dolarjev manj kot januarja in 20 milijard dolarjev manj kot decembra. Fed naj bi do konca leta dokončno prenehal s posredovanjem na trgu in prisilil gospodarstvo ter finančne institucije, da se postavijo na lastne noge.

Pripravila Jan Bratanič in STA