Sintal ostal brez nepremičnin

Predsednik uprave in večinski lastnik družbe za varovanje Sintal Robert Pistotnik je sklenil, da na podjetje Pistotnik prenese premoženje, vredno več kot 13 milijonov evrov. S tem bo oddelil dejavnosti upravljanja z nepremičninami in kapitalskimi naložbami, Sintalu pa bo ostala le še osnovna dejavnost. Podjetje Pistotnik, ki je 100-odstotni lastnik Sintala, bo od hčere prevzelo za več kot šest milijonov evrov denarnih sredstev in še za enkrat toliko nepremičnin. Med drugim gre za več nepremičninskih projektov in naložb ter poslovne deleže v treh podjetjih. Na drugi strani bo na podjetje Pistotnik s Sintala romal le kapital.

Tudi nekdanji Liko Vrata brez premoženja

Tako kot nekatere druge nekdanje hčerinske družbe Lika Vrhnika, ki so končale v stečaju, je tudi Liko Vrata (danes RVC Projekti) povsem brez premoženja. Družba je imela še leta 2009 za več kot pet milijonov evrov premoženja, nato pa je končala v likvidaciji in maja letos v stečaju. Stečajni upravitelj Miran Ocepek se že dva meseca neuspešno trudi priti v stik s prejšnjim poslovodstvom, glede na dosedanje poizvedovanje pa Liko Vrata ni več lastnik nobenega nepremičnega premoženja. Kot smo poročali, v primeru Lika Pohištvo specializirano državno tožilstvo vodi postopek zoper nekdanjega likvidacijskega upravitelja zaradi suma oškodovanja upnikov, davčne utaje in ponarejanja listin.

Zavarovalnice na petletnem dnu

Slabi obeti za slovensko gospodarstvo so očitno pustili posledice tudi na zavarovalniškem trgu. Mesec junij je bil namreč najslabši letos in tudi primerljivo najslabši v zadnjih petih letih. Zavarovalnice so namreč obračunale za kar tri odstotke manj premij glede na junij lani. Po podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ) so tako v prvem letošnjem polletju zbrale za okoli 1,093 milijarde evrov bruto premij, kar je odstotek manj kot v enakem obdobju lani.

Nekdanja Gajškova podjetja v stečaj

Podjetje Labod IN je le leto dni po tistem, ko ga je Franc Gajšek prodal, neslavno zaključuje svojo več kot 20-letno poslovno pot. Zahtevo za stečaj je vložilo njegovo vodstvo, saj je imel Labod IN skoraj leto dni blokirane vse račune. Kot smo poročali, so se mu v drugi polovici lanskega leta pripojila podjetja Metalka Storitve, Labod oblačila po meri (OPM) in QS, ki so bila v preteklosti v Gajškovi lasti.

Usoda Gratela bo znana do septembra

Medtem ko je podjetje Lokainvest že uspešno prestalo glasovanje o prisilni poravnavi, bo moralo podjetje Gratel še nekoliko počakati. Čeprav so upniki, predvsem povezana podjetja, z veliko večino potrdili tudi njegovo prisilno poravnavo, bo moralo sodišče odločiti še o ugovoru proti postopku, ki ga je vložila NLB. Sodišče je pred dnevi za sodno izvedenko imenovalo Brigito Aljaž, ki bo morala do konca avgusta izdelati mnenje in se opredeliti do argumentov NLB.

Pripravil Tomaž Modic