Prevzem končan, mali delničarji iztisnjeni

Francoski Lactalis je na včerajšnji skupščini iz lastništva Ljubljanskih mlekarn iztisnil še preostale male delničarje in tako zaključil prevzem največje slovenske mlekarne. Ljubljanske mlekarne so lani na ravni skupine sicer ustvarile 163 milijonov evrov prihodkov, kar je dva odstotka manj kot leto prej. Skupina Ljubljanske mlekarne je ustvarila pol milijona evrov čiste izgube, medtem ko je matična družba leto zaključila s četrt milijona evrov čistega dobička. Kljub padcu prihodkov je skupini lani uspelo dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) zvišati na slabih deset milijonov evrov.

Rast prodaje avtomobilov

V Sloveniji je bilo julija letos prvič registriranih 4817 novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 4,7 odstotka več kot julija lani. V prvih sedmih mesecih je bilo prvič registriranih 36.359 vozil ali 0,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prvič je bilo registriranih 4229 osebnih vozil (tri odstotke več), lahkih gospodarskih pa 588 (18,6 odstotka več).

Eles za menjavo Talumovih nadzornikov

Delničarji Taluma bodo na skupščini konec avgusta odločali tudi o predlogu največjega lastnika Elesa za menjavo dveh nadzornikov, februarja razrešenega prvega moža Elesa Milana Jevšenaka in Mirjana Trampuža. Skupščina kidričevske družbe bo sicer odločala tudi o štiri milijone evrov visoki dokapitalizaciji in konverziji terjatev Elesa do Taluma.

Dars prekinil pogodbo z Alpine Bau

Dars je prekinil pogodbo z Alpine Bau za dokončanje del v predoru Markovec ter začel s postopkom unovčenja 5,4 milijona evrov visoke bančne garancije pri NLB. Razpis za izbor novega izvajalca naj bi objavili septembra ali najpozneje oktobra. Hkrati so do septembra podaljšali rok za oddajo ponudb za izvedbo elektrostrojnih del.

Tušmobil do dogovora s Telekomom Slovenije

Telekom Slovenije in Tušmobil sta sklenila dogovor o poravnavi zapadlih obveznosti, šlo naj bi za dolgove iz naslova gostovanja Tušmobila v Telekomovem omrežju. Tušmobil je vrnil pet milijonov evrov, približno toliko jih je v začetku julija zbral z izdajo obveznice, preostanek naj bi vrnil v približno treh letih.

Erste Card v dokapitalizacijo

Hrvaški Erste Card Club je pred dnevi dokapitaliziral podjetje Erste Card, ki bo pred koncem meseca znova zagnalo poslovanje s karticami Diners v Sloveniji. Osnovni kapital podjetja Erste Card se je povečal za 875.000 evrov.

DRI z novim nadzornikom

Alojzij Boh je novi član nadzornega sveta Družbe za razvoj infrastrukture (DRI). Spomnimo, da je pred slabim mesecem predsednik nadzornikov postal Andrej Pagon. DRI še naprej vodi Saša Kovačič.

ECB: BDP bo rasel počasneje

Analitiki ECB so znova poslabšali napoved gospodarske rasti v območju evra, kjer se bo BDP letos skrčil za 0,6 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od predhodne napovedi. Napoved rasti za prihodnje leto so oklestili za 0,1 odstotne točke na 0,9 odstotka.

Pripravila Jan Bratanič in sta