Unicredit z visoko izgubo in novimi nadzorniki

Unicredit Banka Slovenija je lani ustvarila 39,2 milijona evrov izgube po davkih, medtem ko je leta 2012 poslovala z 1,1 milijona evrov čistega dobička. Izgubo gre pripisati predvsem visoki rasti oslabitev in rezervacij, ki so lani dosegle 59,8 milijona evrov, kar je 131,5 odstotka več kot predlani. Novi nadzorniki bodo s 1. majem postali Martin Klauzer, Mariya Lerch, Franco Andreetta, Giuseppe Verrascina, Heinz Karl Tschiltsch in Francesco Slocovich.

Bratuškova in Čufer pri londonskih vlagateljih

Premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer sta včeraj v Londonu predstavila potek reform v Sloveniji in proces privatizacije. Aktivnosti sta predstavila tudi predstavnika DUTB in Soda. Po prvih odzivih so bili udeleženci okrogle mize zadovoljni z napredkom, ki ga je Slovenija dosegla v zadnjem času.

Krkinih 60 let

V novomeški Krki so včeraj slovesno obeležili 60-letnico ustanovitve podjetja, ki je iz farmacevtskega laboratorija zraslo v družbo z več kot 10.000 zaposlenimi. Skupina Krka je lani povečala prodajo za pet odstotkov, na 1,2 milijarde evrov, dobiček po nerevidiranih podatkih pa za osem odstotkov, na 172,8 milijona evrov.

Delničarjem Žita predlagali 3,4 evra dividende

Nadzorniki Žita so na torkovi seji potrdili predlog uprave o delitvi bilančnega dobička za lani, ki je dosegel 25,98 milijona evrov. Po predlogu se bo večina prenesla v letošnje poslovno leto, delničarjem pa naj bi se dodelilo 1,09 milijona evrov ali 3,40 evra na delnico. Lani je dividenda znašala 2,99 evra na delnico.

Polanič na čelo SGP Pomgrad

Družba SGP Pomgrad z majem dobiva novega predsednika uprave. Nadzorni svet družbe in dosedanji predsednik uprave družbe Tadej Ružič sta se namreč sporazumno dogovorila, da Ružiču s 30. aprilom letos preneha mandat. Nasledil ga bo Stane Polanič, solastnik skupine SGP Pomgrad.

Upravi zelena luč za nakup delnic Save Re

Delničarji Pozavarovalnice Sava so na včerajšnji skupščini potrdili predlog uprave o upravljanju lastnih delnic. V naslednjih 36 mesecih lahko uprava pridobi do skupaj 10 odstotkov osnovnega kapitala delnic družbe, vključno s tistimi, ki jih že ima v lasti.

Delavska hranilnica dokapitalizirana

Osnovni kapital Delavske hranilnice se je s spremembo statuta, ki jo je pred koncem lanskega leta potrdila skupščina delničarjev in nato 25. marca še nadzorni svet, povečal z 8,33 na 9,17 milijona evrov.

Muflon ima novega direktorja

Muflon, hčerinsko podjetje družbe Radeče Papir Nova, ki jo je pred kratkim prevzela luksemburška družba Emkaan Holdings, ima novega direktorja. To je postal Igor Rakuša, ki je na vodilnem mestu zamenjal Janeza Pezdirca.

Portugalska zopet na trgih

Portugalska je včeraj izdala za 750 milijonov evrov desetletnih obveznic, kar predstavlja prvo dolgoročno zadolževanje države po vstopu v program finančne pomoči spomladi leta 2011. Zahtevani donos je znašal 3,57 odstotka.

Pripravila Jan Bratanič in STA