Delo ne bo množično odpuščalo

Zaposleni v časopisni hiši Delo so v torek dobili elektronsko pošto, v kateri jih je kadrovska služba obvestila, da jim družba »ponuja možnost sporazumnega prenehanja delovnega razmerja«. Čeprav so v upravi Dela zagotovili, da radikalnejših znižanj števila zaposlenih ne načrtujejo, so v sindikatu novinarjev Dela v skrbeh. Še prej so sporočilo dojeli kot »neslano šalo«. Iz Pivovarne Laško, lastnice Dela, so sporočili, da ta v operativne odločitve glede poslovanja medijev ne posega.

NLB nadaljuje odpuščanja

Potem ko je NLB lani začela celovito preobrazbo banke in število zaposlenih zmanjšala za 228, se proces reorganizacije in posledično zmanjševanje zaposlenih nadaljuje. NLB je v torek sklenila, da bo v drugi fazi programa zajetih 141 presežnih delavcev. S tem so seznanili oba reprezentativna sindikata v banki in zavod za zaposlovanje.

RRC z novo direktorico in nadzornikom

Podjetje RRC Računalniške storitve ima novo direktorico. To je postala Tatjana Čufer, nekdanja prokuristka v podjetju. Na mestu vodilnega je zamenjala Anthonyja Tomažina. Andrej Nemanič je v nadzornem svetu zamenjal Roka Berdajsa, predsednik nadzornikov pa je postal Tomažin, ki je bil že pred tem član nadzornega sveta.

Adriatic Group prevzel Brajlović

Hčerinska družba hrvaške skupine Adriatic Group je ob pomoči nemškega podjetja Natura in sarajevskega podjetja Brams prevzela avstrijsko podjetje Brajlović. Tudi Brajlović je hčerinsko podjetje istoimenskega bosanskega podjetja, ki je ustanovilo podružnico na Dunaju, da bi lahko izvažalo na evropske trge. Adriatic Group je postal s prevzemom največji dobavitelj hrane iz BiH, Hrvaške in Srbije na trgih Nemčije in Avstrije.

Sklad za reševanje bank prej od predvidevanj?

Enotni sklad za reševanje bank mora v celoti začeti delovati prej, kot je predvideno, je včeraj v Bruslju pozval član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) Benoit Coeure. Sklad, ki je del drugega stebra bančne unije, naj bi glede na osnutek medvladnega sporazuma zaživel leta 2016, v celoti pa naj bi bil operativen šele leta 2026.

Bruselj za “industrijsko renesanso”

Evropska komisija je včeraj sprejela sporočilo, s katerim poziva k takojšnjemu ukrepanju za oživitev evropske industrije z namenom ustvarjanja novih delovnih mest in zagotavljanja gospodarske rasti. Od držav članic in evropskega parlamenta pričakujejo sprejem predlogov na področju energije, prometa, vesolja in digitalnih komunikacijskih omrežij, pa tudi izvajanje ali zagotavljanje izvrševanja zakonodaje za dokončno oblikovanje notranjega trga.

Končno malo veselja za lastnike Nokie

Posel med finsko Nokio in Microsoftom, v katerem je ameriški velikan od Nokie za 7,4 milijarde dolarjev kupil telefonsko divizijo, se bliža koncu. Med delničarje Nokie naj bi bilo zaradi tega letos razdeljenih tri milijarde evrov dividend.

Pripravila Jan Bratanič in STA