Februarja 4,7-odstotna rast izvoza

40 milijonov evrov za delničarje Aerodroma

Nadzorni svet Aerodroma Ljubljana je na včerajšnji seji potrdil predlog, po katerem bo upravljavec brniškega letališča delničarjem letos izplačal kar za 35 milijonov evrov dividend. Če bodo delničarji na skupščini predlog potrdili, bo bruto dividenda za redno delnico znašala 9,16 evra, bruto dividenda za prednostno delnico (te so v lasti države) pa 9,27 evra za delnico. Država, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba bi tako letos dobile kar 22 milijonov evrov, dividendna donosnost delnice Aerodroma Ljubljana pa bi znašala skoraj 23 odstotkov.

Rast Elanove prodaje

Potem ko so se prihodki Elana v prvih treh letošnjih mesecih zvišali za 30 odstotkov na letni ravni, načrtujejo zdaj dobiček v celotnem letu. Še posebej spodbudni so rezultati navtične divizije, ki ima proizvodnjo zapolnjeno do septembra. Obetajoči pa so tudi poslovni rezultati vetrne divizije, ki ima v prvem kvartalu dvomestno rast prihodkov.

Bruselj vzel Cimos pod drobnogled

Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo državne pomoči v višini 35 milijonov evrov, ki jo je Slovenija namenila prestrukturiranju skupine Cimos. Preverila bo, ali je pomoč skladna s pravili EU, ali bo omogočila podjetju dolgoročno poslovno vzdržnost in ali bodo lastniki podjetja zadostno prispevali k prestrukturiranju.

Plama-Pur delničarjem 1,5 milijona evrov

Delničarji Plama-Purja so na včerajšnji skupščini, že drugi v dobrih treh mesecih, na predlog družbe AG odločili, da se za izplačilo dividend nameni nekaj manj kot 1,5 milijona evrov oziroma 2,18 evra bruto za delnico. Delničarja Plasta in Termoplasti-Plama sta na sklep napovedala izpodbojno tožbo.

Dražba za Racmanovo hišo odpovedana

Sergeju Racmanu, enemu od ustanoviteljev KD Group, je uspelo preprečiti prodajo svoje stanovanjske hiše v okolici Brezovice. NLB je to hišo zaradi izterjave 83.500 evrov nameravala včeraj prodati na dražbi, vendar je bila ta tik pred zdajci preklicana.

Kazenski ovadbi direktorju in lastniku Avta Celje

Sindikat delavcev trgovine Slovenije bo v primeru Avto Celje, ki je prejšnji teden na sodišče poslal predlog za uvedbo prisilne poravnave, vložil kazenski ovadbi. Kot so napovedali, bodo najprej ovadili direktorja družbe Branka Šibakovskega, nato pa še lastnika Darka Zupanca.

Prodajalci Cinkarne Celje našli svetovalca

Konzorcij prodajalcev 72,88-odstotnega deleža Cinkarne Celje je v torek podpisal mandatno pogodbo s finančnim svetovalcem DC Advisory. Za čas postopka prodaje je sicer Cinkarna Celje oktobra lani sklenila pogodbo o svetovanju z družbo Alta Skupina iz Ljubljane.

Pripravila Jan Bratanič in STA