Z uspehom prve izdaje dolgoročnejših državnih dolžniških papirjev po vstopu v program finančne pomoči maja 2011, se je danes v Bruslju že pohvalil finančni minister Vitor Gaspar. "Dražba je bila velik uspeh," je povedal in razkril, da je povpraševanje doseglo približno trikratnik načrtovane vsote.

Uradnih rezultatov finančno ministrstvo še ni objavilo, a ključni finančni mediji pišejo, da je morala iberska članica območja evra za tri milijarde novega dolga pristati na letno obrestno mero v višini okoli 5,6 odstotka.

Portugalska se je na finančne trge uspešno vrnila že konec januarja z izdajo petletnih obveznic. Takrat je zbrala okoli dve milijardi evrov, obrestna mera na izdane obveznice pa je bila malo pod petimi odstotki.

Minuli teden je poleg petletnih desetletne obveznice uspešno izdala tudi Slovenija. Z desetletnimi državnimi dolžniškimi vrednostnimi papirji je zbrala za 2,5 milijarde dolarjev.

Povprečna zahtevana donosnost na slovenske desetletne dolarske obveznice je na podlagi sklenjene transakcije valutne zamenjave v evre znašala 5,45 odstotka, skupaj z vsemi ostalimi stroški pa je donos do dospelosti dosegel šest odstotkov.