Ljubljanski kriminalisti so tri leta po neslavnem propadu nekoč največje slovenske revijalne družbe Delo Revije zaključili preiskavo zapletenih finančnih transakcij njenega nekdanjega lastnika Mateja Raščana in potrdili: medijski mogotec je upnike oškodoval za več kot 34 milijonov evrov. Ovadili so ga zaradi suma storitve kaznivih dejanj poslovne goljufije, zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja.

Delo Revije so si po tem, ko jih je leta 2008 v vprašljivih okoliščinah prevzela Raščanova družba Monera, pri bankah izposodile najmanj deset milijonov evrov. Posojila, ki so bila nezavarovana, dejansko niso bila porabljena za tekoče poslovanje, ampak jih je Raščan porabil za izplačilo preostalih lastnikov Dela Revij, financiral pa je tudi nekatere druge svoje projekte, denimo trgovsko družbo Rašica in hotel v Srbiji na planini Zlatibor, ki naj bi stal 11 milijonov evrov.

Ko so Delo Revije zaradi finančnega izčrpavanja avgusta 2011 razglasile stečaj, so samo banke v postopku prijavile 15 milijonov evrov terjatev, daleč največ NKBM (5,2 milijona evrov) in Hypo (4,1 milijona evrov). Več kot pet milijonov evrov je Raščan ostal dolžan tiskarni Set Martina Odlazka, nekaj več kot milijon evrov pa tudi družbi Delo Prodaja in Interra, ki se je, spomnimo, omenjala kot financerka nakupa časopisne hiše Večer. Tudi država je neuspešno terjala štiri milijone evrov terjatev. Več kot 300 upnikov je prijavilo za kar 34 milijonov evrov terjatev. Za toliko naj bi jih Raščan oškodoval oziroma sebi in svojim družbam pridobil nezakonito premoženjsko korist.

V stečajni masi je namreč od več deset milijonov evrov, ki si jih je Monera izposodila pri podrejeni družbi in bankah, ostalo dva tisoč delnic NKBM, kasneje prodanih za prav toliko evrov, in fantomska posojila ter terjatve. Kot smo razkrivali v Dnevniku, je Raščan vse vrednejše premoženje še pravočasno umaknil pred upniki. Pri tem so mu pomagali nekdanji vodilni iz posojilodajalske družbe Orion.