Delodajalci so na zadnjih pogajanjih ponudili 2,7-odstotni dvig najnižjih osnovnih plač za kovinsko industrijo in kovinske materiale ter 3,5-odstotni dvig v dveh korakih za elektro industrijo. »Ker je bila ponudba prenizka, so pogajanja ponovno prekinjena,« je dejal Ivanovič in dodal, da si obe strani želita zbliževanja, zato čakajo, da organi obeh strani popravijo mandata pogajalskih skupin.

Korak naprej je po njegovem vendarle bil narejen, saj imajo v vseh treh panogah ponudbe s strani delodajalcev, je pa res, da te ne zadovoljujejo tistega, kar menijo, da je potrebno narediti. Pri pogajanjih bodo zato vztrajali, zavedajo pa se, da bo potrebno na obeh straneh nekoliko popustiti. Delodajalci bodo morali ponudbo nekoliko dvigniti, sindikat pa bo morda moral pristati na uresničitev dogovora v nekoliko daljšem časovnem obdobju.

Ivanovič je dejal, da so pogajanja na obeh straneh trda, dodatno težavo pri iskanju primernih terminov za pogajanja pa predstavljajo zimske počitnice. Ob tem je dodal, da bodo čakali še do konca meseca, potem pa bodo ponovno preučili, kaj je mogoče narediti.

Sicer pa sindikat SKEI zadnje dni že izvaja dodatne akcije, s katerimi želi še povečati pritisk na delodajalce. Tako so pripravili krvodajalske akcije in dan skrbi za zdravje, v okviru katerega zaposlene pozivajo k obisku zdravnika med delovnim časom.

»Poudarek je na skrbi za zdravje zaposlenih. Marsikateri delodajalec zna poslušati in predavati na seminarjih, ko pa pride do konkretne uporabe v posameznih podjetjih, pa smo deležni velikega revolta,« je danes dejala predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič.

Sindikat se je lotil tudi razdeljevanja humanitarne pomoči delavcem, ki z minimalno plačo ne morejo preživeti, saj želijo tudi na ta način delodajalcem dokazati, da so njihovi argumenti o prenizkih plačah prepričljivi in da si sindikat zgodb o obubožanih delavcih ne izmišljuje. Kot je dejala Jerkičeva, je odziv presenetil celo njih, številke pa bodo znane ob zaključku akcije konec meseca.

Delodajalce je zelo razburila tudi akcija sindikata, ki inšpekcijskim službam prijavlja morebitne nepravilnosti v podjetjih. Jerkičeva tega ne razume, saj sama nima nobenih težav s tem, če kdo inšpekcijo pošlje k njim, saj vse počnejo po pravilih. Očitno pa je, da se v slovenskih podjetjih marsikaj dogaja za štirimi zidovi in tega delodajalci ne želijo pokazati, je še dejala Jerkičeva.