S čistim dobičkom pa je leto 2012 končalo 36.269 družb oz. 60,7 odstotka vseh. Te družbe so skupaj ugotovile skoraj 2,6 milijarde evrov čistega dobička, kar je dva odstotka več kot leto prej.

Tako so gospodarske družbe v Sloveniji po pokritju vseh odhodkov in davka od dobička sicer izkazale neto čisti dobiček, a je pomenil le še dobro tretjino neto čistega dobička leta 2011, ugotavlja Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Na zmanjšanje neto čistega dobička slovenskega gospodarstva v letu 2012 so najbolj vplivale družbe, ki so bile vpisane v sodni register pred letom 1991.

Poslovanje gospodarskih družb v letu 2012 po oceni Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) odraža krčenje gospodarske aktivnosti, odpisov in prevrednotenja premoženja doma, rezultate izboljšuje le izvoz.

Na agenciji so izračune opravili na podlagi letnih poročil 59.726 gospodarskih družb, ki so jih prejeli do konca marca. Ob tem ugotavljajo, da so največ neto čiste izgube lani tako kot že predlani ugotovile družbe s področja finančne in zavarovalniške dejavnosti, sledijo družbe s področja poslovanja z nepremičninami, gostinstva in gradbeništva.

Največ dobička v predelovalnih dejavnostih, energijskih podjetjih in skladiščenju

Največ neto čistega dobička pa so lani ugotovile družbe s področja predelovalnih dejavnosti, oskrbe z električno energijo, plinom in paro ter prometa in skladiščenja.

Skupni prihodki slovenskih podjetij so lani znašali 78,8 milijarde evrov, kar je dva odstotka več kot leta 2011. Pri tem so se prihodki na domačem trgu povečali za 0,3 odstotka, na trgu EU za sedem odstotkov in na trgih izven EU za deset odstotkov.

Prihodki družb tudi po štirih letih rasti še niso dosegli ravni iz leta 2008, te podatke komentirajo na GZS. Za tistimi v letu 2008 so namreč zaostali za 7,3 odstotka, pri čemer so prihodki na domačem trgu za 12,7 odstotka pod ravnjo iz leta pred začetkom krize.

Hkrati se je število zaposlenih v letu 2012 povečalo za 0,1 odstotka na 435.059. Neto dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala 38.006 evrov, kar je odstotek manj kot leto prej.

V letu 2012 se je v slovenskih družbah povečala tudi povprečna mesečna plača na zaposlenega, in sicer nominalno za pol odstotka na 1436 evrov bruto.