Načrti za igrišče za golf na območju Sečovelj so zaradi sodnega spora med pogodbeniki že več let na mrtvi točki. Nazadnje je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS konec marca objavil nezavezujočo ponudbo za zakup kmetijskih zemljišč v Sečoveljski dolini v skupnem obsegu slabih 64 hektarjev. Kot so tedaj pojasnili, so na ta način želeli "preveriti interes za obdelavo oz. za zakup teh zemljišč, za katerega zagovorniki izgradnje golf igrišča v Sečovljah trdijo, da ne obstaja".

Kmalu zatem sta preostala sopodpisnika pogodbe sklad pozvala k preklicu ponudbe. Objava omenjene ponudbe po njunem mnenju namreč predstavlja ravnanje v nasprotju z obveznostmi sklada po določilih pogodbe o oddaji in prodaji zemljišč za golf igrišče iz leta 2005. Med drugim so na občini tedaj poudarili, da ima Golf Istra v zemljiški knjigi na nepremičninah, ki so bile predmet ponudbe, vknjiženo stavbno pravico in najemno pravico za čas trajanja 30 let, to pa po njihovem onemogoča sklepanje kakršnihkoli zakupnih ali drugih razmerij s tretjimi osebami.

Predstavniki Združenja zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre in Civilne iniciative Sečovlje so na današnji novinarski konferenci predstavili še eno plat zgodbe.

Lokacijski načrt zemljišča ne obstaja več

Predsednik združenja Jožef Horvat tako poudarja, da je pogodba vsebinsko sporna, ker kot posledica odločitve ustavnega sodišča od decembra 2005 za projekt ne obstaja več lokacijski načrt za igrišče. Poleg tega eden od členov same pogodbe določa njeno uveljavitev le pod pogojem, da je na sodišču iz spora med pogodbeniki izvzeta lokacija, predvidena za igrišče. "Ker pa to ni bilo storjeno, kljub vsej korupciji, je pogodba tudi s tega formalnega vidika neveljavna," ugotavlja Horvat.

Okoli projekta izgradnje igrišča za golf obstaja utemeljen sum koruptivnih dejanj na vseh ravneh, od ministrstev in občine do same Komisije za preprečevanje korupcije in tožilstva, ki kljub prijavam nista ukrepala, je prepričan Horvat.

Pogodbeniki so si "uzurpirali" posest nad zemljišči in odganjajo "resne ljudi, ki bi jih radi obdelovali", je še poudaril Horvat. Vse pogodbene stranke zdaj poziva, naj v roku 30 dni odstopijo od pogodbe, sicer bodo vložili ovadbe na Nacionalni preiskovalni urad in protikorupcijsko komisijo.

Namesto igrišča ekološko kmetijstvo z izobraževalno in turistično dejavnostjo

Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi nekateri od kmetov, ki so se odzvali na ponudbo sklada kmetijskih zemljišč. Peter Štular je tako denimo izpostavil, da ta zemljišča zanj predstavljajo velik potencial, saj ni veliko zemljišč na razpolago. Igrišča za golf jim "odžirajo zemljo", je dodal.

Raziskovalka iz Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem Maja Podgornik meni, da je območje primerno za kmetovanje, igrišče za golf pa bi bilo primernejše na kakšnem degradiranem območju, "ne pa na taki prvovrstni zemlji".

Na novinarski konferenci so predstavili tudi idejno zasnovo Skupnosti Eko Ribila, ki predstavlja razvojno alternativo igrišču za golf. V njenem sklopu bi razvili ekološko kmetijsko pridelavo z izobraževalno in turistično dejavnostjo. Član skupnosti Eko Ribila Peter Bastjančič se, kot pravi, zaveda vpliva igrišča za golf na okolje, zato bi bilo treba za takšne projekte poskrbeti bolj racionalno. "Na nacionalni ravni je bolj pomembno za nas, da je tukaj kmetijsko pridelovalna zemlja, ne pa igrišče za golf," je dodal.