Japonska se bori z anemično gospodarsko rastjo, medtem ko javni dolg dosega dvakratno vrednost bruto domačega proizvoda (BDP). Japonsko razmerje med dolgom in BDP je s tem najslabše med vsemi razvitimi državami, v luči staranja populacije, ki pritiska na sistem socialnega varstva, pa bi se lahko dolg še povečal.

"Ni normalno, da je dolg na več kot dvakratni vrednosti BDP, in to ni vzdržno," je bil danes v parlamentu jasen novi predsednik japonske centralne banke Haruhiko Kuroda. "Izjemno pomembno je, da obdržimo zaupanje finančnih in obvezniških trgov," je še posvaril.

Posebnost japonskega dolga je sicer ta, da je večina upnikov domačih, zaradi česar se lahko država izogne pritiskom iz tujine.

Kuroda je sicer ob imenovanju za guvernerja centralne banke prejšnji teden obljubil predvsem napore v smeri izhoda države iz primeža deflacije. Svet banke bo pod njegovim vodstvom prvič zasedal prihodnji teden, analitiki pa napovedujejo agresivno mehčanje monetarne politike, ki bi spodbudila anemično japonsko gospodarstvo.