Despotovič je pojasnil, da Peko v obstoječi finančni situaciji potrebuje tudi ustrezno začasno pomoč. Največje napore zato sedaj v družbi vlagajo v iskanje možnosti kratkoročnega vira, ki bi omogočil, da steče proizvodnja kolekcije jesen - zima. Vodstvo Peka bo tako poskušalo najti rešitve z bankami. »V tem obdobju potrebujemo nekaj pomoči,« je poudaril Despotovič.

V Peku je precej zalog

Podjetje ima sicer tudi samo nekaj odprtih možnosti za pridobitev sredstev. Odvisne družbe imajo namreč nekaj nerazporejenega dobička iz preteklih let, ki bi ga lahko prenesle na matično družbo. Poleg tega je v Peku precej zalog, ki jih skušajo razprodati. Gre za skoraj milijon parov čevljev iz najnovejše pa tudi iz preteklih kolekcij.

Despotovič verjame v rešitev Peka. Svoje zaupanje gradi na dejstvu, da letno Peko proda 850.000 parov čevljev. To pomeni, da ima svoj trg, pa tudi lojalne kupce. Potreben pa je dober program prestrukturiranja.

Kot je pojasnil Despotovič, programi, ki so se do sedaj delali v Peku, ne dajejo rezultatov. Zato je treba najprej ugotoviti, kjer so slabe točke Peka doma ali v tujini, na tej osnovi pa se bodo odločili, kako bo šla družba naprej. Ob tem nadzorni svet tudi stoji za sedanjo upravo Peka.

Po izločitvi dela obveznosti Peko ni insolventen

Novi nadzorni svet tržiškega Peka je v torek popoldne in zvečer nadaljeval s pregledom situacije v tržiškem podjetju, ki ga je začel minuli petek. Po izločitvi dela obveznosti in pobotu s hčerinskimi družbami Peko ni insolventen, zato v tem trenutku stečaj ni opcija. Družba pa ima možnost dezinvestiranja in zadolževanja.

Nadzorniki in uprava Peka so se na seji pogovarjali o predlogu ukrepov za sanacijo podjetja, ki ga je delno še potrebno dopolniti. Ker družba ni insolventna, pa se rok za pripravo načrta prestrukturiranja ne izteče konec tega tedna. Vseeno se z ukrepi za zagotavljanje likvidnosti mudi, zaradi pomanjkanja obratnih sredstev je namreč večina zaposlenih v proizvodnji doma.

Z neuspelo prodajo izgubili preveč časa

Kot obljublja predsednik uprave Peka Janez Sajovic, bodo storili vse, da bodo čim prej izplačali plače. Spomnil je na možnost dezinvestiranja, tudi prodaje kakšnega poslovnega deleža. »Žal smo izgubili preveč časa z neuspelo prodajo,« je izpostavil Sajovic in dodal, da se v tem času družba ni mogla zadolževati ali prodajati svojega premoženja.

Sedaj Peko, ki se je znašel v hudi časovni stiski, potrebuje premostitveno rešitev in Sajovic upa, da jim jo bo uspelo najti. Vesel je, da mu je v pomoč nov nadzorni svet, ki je bil po odstopu petih prejšnjih nadzornikov imenovan na skupščini 6. junija. Sestavljajo ga Slavko Despotovič, Milivoj Samar, Alenka Podbevšek, Uroš Pivk, Anton Rozman in Božidar Kaloper.