Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Vladimir Malenković je po današnji seji nadzornikov za STA ocenil, da je bilo petmesečno poslovanje skupine solidno in da so poslovni rezultati spodbudni. Skupina je tako na tujih trgih v petmesečju prodajo povečala za 14 odstotkov, uspešno je sanirala tudi marec, ko je bila prodaja pijač zelo slaba.

Dobiček iz poslovanja skupaj z amortizacijo je v petmesečju znašal dobrih 17 milijonov evrov, v lanskem petmesečju pa 16,2 milijona evrov. V lanskem petmesečju je imela skupina za 11,4 milijona evrov izgube, v prvih petih mesecih letos pa posluje s 3,6 milijona evrov dobička.

Skupina Laško je v prvih petih mesecih prodala 1,3 milijona hektolitrov pijač, v lanskem enakem obdobju pa je prodaja znašala 1,2 milijona hektolitrov.

Matična družba Pivovarna Laško pa je v prvih petih mesecih ustvarila 33,7 milijona evrov prihodkov, 4,5 milijona evrov dobička iz poslovanja ter 6,5 milijona evrov dobička iz poslovanja skupaj z amortizacijo.

Malenković je tudi dejal, da prodajni postopki glede Mercatorja tečejo aktivno, za nakup 79,24-odstotnega deleža Večera pa se je pojavil t.i. modri investitor, ki je glede poslovanja Večera že pridobil vse relevantne podatke. Ali modri investitor prihaja iz vrst zaposlenih v Večeru, ki so se vključili v postopke za odkup podjetja, pa še ni znano.

Glede reprograma posojil, ki je podaljšan do konca septembra, je Malenković pojasnil, da uprava pivovarne z bankami vodi aktivne pogovore, predvsem v luči morebitne prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Če bi prišlo do te prodaje, bi skupina Laško za 23,4-odstotni delež v Mercatorju iztržila okoli 105 milijonov evrov. To pa bi zadolženost skupine znižalo na nekaj več kot 200 milijonov evrov.