Tako je na današnji novinarski konferenci partnerstva izpostavil generalni sekretar Društva Integriteta - Transparency International Slovenia Vid Doria, ki je povedal, da se je na odprto pismo, ki so ga poslali 24 glavnim odločevalcem v državi in jih prosili, naj se do konca januarja opredelijo do 15 predlogov za odpravo sistemske korupcije, doslej odzvalo 13. Ostale bodo k odgovorom znova pozvali, je povedal.

Kot je orisal, bodo odgovore in konkretne načrte posameznikov in organizacij objavljali na spletni strani partnerstvo15.org. Doslej jih je posredoval državni politični vrh ter nekatera ministrstva. Najbolj so bili po njegovih besedah izčrpni na notranjem ministrstvu, kjer so predstavili delovni osnutek načrtovanih ukrepov za 15 področij, ki jih je ob odstopu izpostavila protikorupcijska komisija, ter dodatne ukrepe.

"Negativno pa smo presenečenih nad slabim odzivom političnih strank," je poudaril in povzel, da so se na poziv doslej odzvali le v SD, SLS in NSi. "Kot žled sedaj stiska naravo, tako sistemska korupcija duši družbo," je opozoril Doria ter si zaželel nekoliko več odziva glavnih oblikovalcev in odločevalcev v državi.

Pripravljajo smernice za dvig poslovne kulture

Partnerji v projektu so spomnili na izsledke prvega poročila o korupciji v članicah EU, ki ga je v ponedeljek objavila Evropska komisija. Ta ugotavlja, da je Slovenija je med državami srednje in vzhodne Evrope med najdejavnejšimi v boju proti korupciji, vendar se zdi, da je politična volja za boj proti korupciji v zadnjih letih zaradi dvomov o integriteti funkcionarjev na visokih položajih upadla.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je povedala, da so se za sodelovanje v partnerstvu odločili zato, ker je njihova strateška naloga oblikovati sistem s profesionalnim in etičnim menedžmentom. "Zato pripravljamo smernice korporativne identitete, za dvig poslovne kulture, ki prinaša dvig konkurenčnosti države in posledično več delovnih mest," je pojasnila.

Nina Irt iz AmCham Slovenija je dodala, da v njihovih prizadevanjih za več tujih naložb v Sloveniji ugotavljajo, da želijo podjetja delovati v okolju, kjer so pravila igre jasna. "Zato podpiramo prizadevanja partnerstva za oblikovanje ničelne tolerance do sistemske korupcije, projekt Odprimo 15 tez pa je eden od korakov do tega," je izpostavila.

Za Slovenijo sicer velja, da je morda na tem področju preveč samokritična, so se strinjali udeleženci, vendar je prav, da na problem korupcije nenehno opozarjamo in spreminjamo sistem, vrednote in javno mnenje. Težava je tudi vse večja revščina, ki povečuje korupcijo. Irtova rešitev za to vidi tudi v privatizaciji, zmanjševanju sive ekonomije ter širitev projektov v javno-zasebnih partnerstvih.