Leto dni po začetku stečaja holdinga CG Invest (nekdanja Aktiva Naložbe) je podobna usoda doletela tudi številna »satelitska« podjetja, ki so se ukvarjala skoraj izključno s preusmerjanjem bančnih milijonov v poslovni imperij Aktiva Holdings (danes China Grace) Darka Horvata ter začasno hrambo oziroma parkiranjem delnic.

Rumaplast invest, AR Finance, Vrtnarija Lada, BSD Nepremičnine, Sivra in OCA Storitve so le nekatere družbe, povezane s CG Investom, ki so bile v zadnjem času že izbrisane oziroma so končale v stečaju. Toda čeprav so imele te družbe še v začetku lanskega leta uradno za več kot 40 milijonov evrov nepremičnin in finančnih naložb, so na njihovem pogorišču ostali le dolgovi in praktično nobenega premoženja. V kratkem pa se utegneta tem podjetjem pridružiti tudi družbi Bio Futura in Aico Eko, ki sta prav tako med večjimi dolžniki CG Investa, že dve leti pa imata blokirane tudi transakcijske račune.

Način delovanja Aktive v Sloveniji zgovorno ponazori primer družbe Rumaplast Invest, ki se je uradno ukvarjala s prodajo PVC- in PE-cevi, vendar je imela s to dejavnostjo le malo skupnega. Kot je ugotovil tudi stečajni upravitelj Janez Golob, je bila družba zgolj neke vrste finančni holding, ki je pri NLB in Factor banki najel za pet milijonov evrov posojil, ta denar pa porabil za nakup delnic Factor banke oziroma ga posodil naprej Vrtnariji Lada. Rumaplast je imel pred stečajem v lasti tudi za 150.000 evrov delnic Krke in Žita, ki pa so jih tik pred stečajem prodali. Kaj so storili s kupnino, ni znano.

Prav tako za zdaj ostaja nepojasnjeno, kaj se je zgodilo z okoli 1,5 milijona evrov kupnine, ki jo je družba RE Finance iztržila za svoj manjšinski delež Savskih elektrarn. RE Finance so se sicer lani pripojile k družbi OCA Storitve, ta pa k družbi Furbus, ki je bil vrsto let v lasti istoimenske liechtensteinske družbe, sredi lanskega leta pa jo je kupil makedonski državljan Aleksander Mickovki. Furbusu je milijon evrov sicer posodila tudi družba Rumaplast Invest, vendar se je opomin stečajnika vrnil neprebran.

Parkirišče tudi za nekdanje sodelavce

Na praktično prazno stečajno maso je naletela tudi Vida Gaberc, stečajna upraviteljica družbe AR Finance. Ta je imela namreč še v začetku lanskega leta za skoraj devet milijonov evrov premoženja, danes pa razpolaga zgolj z nekaj tisoč evri delnic Alte Invest in MP Naložb ter manjšim paketom delnic nepremičninske družbe S-Real. Toda delnic S-Reala v AR Financah očitno niso kupili zase, temveč so jih je zgolj hranili za skupino S. T. Hammer Aleša Musarja, Marka Koniča in Roka Habinca. Posojilo za nakup delnic S-Reala je namreč zagotovila njihova Strenia IND, zastavno pravico na delnicah pa je prijavila družba HTG Sežana, ki jo prav tako obvladujejo Musar, Konič in Habinc. Pri tem morda ni nepomembno, da je bil Musar nekoč visoki uslužbenec Aktive, od katere je tudi kupil Strenio.

Od skupno 6,1 milijona evrov, ki so si jih AR Finance sposodile pri CG Investu, so posodile naprej nizozemski družbi CG Venture ter Vrtnariji Lada. A posojenega denarja Gaberčevi po vsej verjetnosti ne bo uspelo izterjati nazaj. Vrtnarija Lada je namreč posojilo porabila za nakup delnic Factor banke, ki so bile lani izbrisane, nizozemska družba pa za nakup nepremičnine, ki pa je že zastavljena za dolgove drugih upnikov.

Vrtnarija Lada je sicer edina od družb, povezanih s CG Investom, ki ji je dejansko še ostalo oprijemljivo premoženje, in sicer 36.600 kvadratnih metrov veliko zazidljivo zemljišče v Šempetru pri Novi Gorici. Toda tudi to je slaba uteha za upnike, saj je bilo to zemljišče ovrednoteno na zgolj dva milijona evrov, zastavno pravico na zemljišču pa imata vpisani Hypo banka in Abanka. Skupno so sicer Hypo, Abanka in NKBM v stečajno maso Vrtnarije Lada prijavile za 23 milijonov evrov terjatev, med večjimi upniki pa je s 4,6-milijonsko terjatvijo tudi družba Rumaplast Invest, ki jo je prav tako financiral CG Invest, lastniško pa prek mreže podjetij obvladovala nizozemska skupina Aktiva Holdings. Vrtnarijo Lada je CG Invest sicer kupil šele leta 2012 oziroma leto dni, preden je končal v stečaju, pred tem pa je bila njena lastnica odvetnica Saša Vrančič Makuc (prek družbe Sivra).

Brez omembe vrednega premoženja je tudi družba BSD Nepremičnine, ki ji je CG Invest posodil okoli 3,5 milijona evrov za nakup delnic Factor banke. Če so imele BSD Nepremičnine še v začetku lanskega leta 7,2 milijona evrov premoženja, imajo po dostopnih podatkih sedaj v lasti le manjšinska deleža insolventne družbe Digitel ter Finance in trgovino ZPS, ki jo obvladuje eden od ustanoviteljev BSD Nepremičnin Luka Bele.

Stečajnik nad nekdanje Horvatove kadre

Kot smo razkrili v Dnevniku, je stečajni upravitelj CG Investa Boštjan Pavec zoper nekdanje vodstvene kadre holdinga že vložil kazensko ovadbo, po zaključku forenzične revizije pa naj bi sledil nov val kazenskih ovadb. »Forenzična revizija bo predvidoma končana v naslednjih dveh tednih,« nam je povedal Pavec. Hkrati s forenzično revizijo v CG Investu pregled poslov s celotno finančno skupino Aktiva Holdings (sedaj China Grace), s katero je Horvat že pred leti uradno pretrgal vse lastniške vezi, po navedbah naših virov poteka tudi v ključnih bankah upnicah, torej NLB, Novi KBM, Factor banki, Banki Celje in SID Banki. Bankirji naj bi v zadnjih tednih preučevali tudi možnosti za začetek mednarodne forenzične preiskave, ki bi poleg CG Investa in z njim povezanih podjetij v Sloveniji zajela tudi številne družbe iz Nizozemske, Luksemburga, Velike Britanije, Hongkonga, Izraela, ameriške davčne oaze Delaware, Švice in Belizeja. Le tako bi namreč lahko rekonstruirali denarne tokove in ugotovili, kje je končalo premoženje. Toda tovrstna revizija bi bila po ocenah poznavalcev izredno draga, bankirji pa kljub temu ne bi imeli nobenih zagotovil, da bodo posojena sredstva lahko izterjali od njihovih končnih prejemnikov.