Med kaznovanimi bankami so Citigroup, Deutsche Bank (ta je prejela najvišjo kazen - 725.36 milijona evrov), Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays in Societe Generale, poroča Reuters, ki se sklicuje na neimenovan vir. Kazen 1,7 milijarde evrov je najvišja do sedaj na področju dogovarjanja o obrestnih merah.

Nekatere banke sprejele odgovornost, druge ne

Več bank je sodelovalo pri dogovarjanju o obrestnih merah proizvodov, ki naj bi odražali stroške medbančnih posojil v evrih (EIRD), druga skupina pa je prirejala cene za proizvode, ki temeljijo na japonskem jenu (YIRD). Nekatere banke so bile kaznovane za sodelovanje pri dogovarjanju na obeh trgih.

Zgoraj omenjenih šest bank je odgovornost prevzelo v zameno za 10-odstotno znižanje kazni, po neuradnih podatkih pa krivde nista priznali Credit Agricole in HSBC, ki se bosta s sankcijami soočali prihodnje leto. JP Morgan je sicer priznal nezakonito delovanje na enem od trgov, na drugem pa ne.

Sodelovali so tisti, ki bi morali med seboj tekmovati

Po poročanju britanskega portala BBC je Evropska komisija banki Barclays in UBS oprostila finančne kazni, saj sta ravno ti dve banki razkrili obstoj kartela.

Podpredsednik Evropske komisije Joaquin Almunia je bil presenečen, da so banke, ki naj bi bile medsebojne tekmice, med seboj sodelovale. »Zdrava konkurenca in transparentnost delovanja sta ključna za pravilno delovanje na finančnih trgih, da je torej odsev realnega gospodarstva, ne pa, da odsev interesa le nekaterih bank,« je zaključil.

Obrestni izvedeni finančni instrumenti so finančni produkti, ki jih banke ali podjetja uporabljajo za upravljanje tveganja spremembe obrestnih mer. Z njimi se trguje po vsem svetu in imajo ključno vlogo v svetovnem gospodarstvu. Njihova vrednost se določi glede na primerljivo obrestno mero, kot je npr. londonska medbančna obrestna mera LIBOR, ki se uporablja za različne valute, tudi za japonski jen, ali evrska medbančna obrestna mera EURIBOR.

Dogovarjanje med konkurenti prepovedujeta Pogodba o delovanju Evropske unije (PDEU) in 53. člen Sporazuma EGP.