Čeprav se privatizacija Telekoma Slovenije še ni uradno začela in država v teh dneh izbira šele svetovalca pri prodaji njenega večinskega deleža, nekateri člani vlade očitno že sestankujejo z najresnejšimi kupci za našega nacionalnega operaterja. Tako naj bi se minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, ki se zanima tudi za dogajanje v Aerodromu Ljubljana, pred kratkim potihoma srečal s predstavniki T-Hrvatskega telekoma (T-HT), prek katerega naj bi Deutsche Telekom tokrat naskakoval Telekom Slovenije.

Glede na to, da gre za posel v vrednosti do 750 milijonov evrov, zaradi prodaje enega zadnjih velikih nekdanjih monopolistov pa bo zanimanja prav gotovo veliko, nas je zanimalo, ali so bili o domnevnem sestanku ministra Omerzela s predstavniki hrvaškega telekoma obveščeni pristojni organi. Ne nazadnje bo na koncu vlada tista, ki bo prižgala zeleno luč morebitni prodaji najboljšemu ponudniku.

Ko smo se z vprašanji o sestanku obrnili nanj, so nam sprva z ministrstva za infrastrukturo in prostor sporočili, da je na dopustu. Takoj naslednji dan pa nas je minister Omerzel poklical in povedal: »Postopek prodaje Telekoma Slovenije ni v moji pristojnosti, ampak v pristojnosti Slovenske odškodninske družbe (Sod).« Hkrati je odvrnil, da ni nobena skrivnost, da bo Deutsche Telekom znova eden resnih kupcev za Telekom Slovenije. Kljub temu ni hotel odgovoriti na izrecno vprašanje, ali se je tik pred začetkom privatizacije res srečal s predstavniki hrvaškega telekoma. Dejal je le, da je na Hrvaškem veliko delal in da »vse te ljudi pozna«. »Ampak nikoli se nisem srečal z njimi na temo Telekoma Slovenije,« je poudaril Omerzel. Podobna pojasnila smo še isti dan prejeli iz njegovega kabineta: »Minister Omerzel v času svojega mandata dosledno spoštuje konkretno in izostreno kritično distanco do pogovorov v zvezi s postopki privatizacije,  zato odgovarjamo,  da minister ne opravlja nobenih razgovorov v zvezi s tem. Prav tako zagotavljamo, da se minister s predstavniki T-HT na temo prodaje Telekoma ni pogovarjal.«

Komu potemtakem ministri poročajo o stikih s potencialnimi kupci slovenskih podjetij, če sploh komu, in ali je to morebiti predsednici vlade Alenki Bratušek, ni jasno, saj so nas v njenem kabinetu napotili na ministrstvo za finance Uroša Čuferja, od koder pa pojasnil nismo dobili. Omenimo pa, da se s preprečitvijo morebitnih korupcijskih ravnanj pri privatizaciji ukvarjajo na komisiji za preprečevanje korupcije. V sodelovanju s finančnim ministrstvom in slabo banko pripravljajo nabor ukrepov s ciljem transparentnega in uspešnega procesa privatizacije. Ko bodo dokončno pripravljeni, bodo predstavljeni javnosti.

Zato pa je minister Omerzel nedavno zavestno zavrnil sestanek s predstavniki družbe China Southern Airlines, ki se zanimajo za sodelovanje pri privatizaciji Aerodroma Ljubljana. Vseeno naj bi ravno pri ministru Omerzelu potekal sestanek z upravo Aerodroma Ljubljana pod vodstvom Zmaga Skobirja in nadzornim svetom. Glavna tema naj bi bila ambiciozna gradnja potniškega terminala, ki bo imela pomemben vpliv na privatizacijo družbe in ji nasprotujejo njeni mali delničarji. Ključno besedo pri vsem tem bo imelo ministrstvo za infrastrukturo in prostor oziroma Omerzel, ki naj bi tudi stal za imenovanjem nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja za novega člana uprave Aerodroma Ljubljana.