Doslej so zainteresirane države članice zadeve glede Južnega toka z ruskimi partnerji urejale dvostransko.

"Danes pa smo s temi državami in njihovimi ministri razpravljali o tem in se dogovorili, da bo Evropska komisija prevzela vodstvo, da bi v pogajanjih z ruskimi partnerji poskrbela za spoštovanje evropskega pravnega reda in za vse morebitne spremembe, ki bi bile potrebne v bilateralnih medvladnih sporazumih," je pojasnil komisar.

Kot je še napovedal, bo to del pogajanj januarja v Moskvi. "Menimo, da Južni tok pomembno dopolnjuje naša panevropska omrežja. Nismo proti njemu, a želimo zagotoviti, da so evropska pravila na vseh pomembnih področjih spoštovana," je zatrdil.

Na vprašanje, kako odgovarja na očitke nekaterih, da je Evropska komisija pri obravnavi Južnega toka uporabila strožje standarde kot pri Severnem toku, pa je Oettinger odgovoril nikalno.

Kot je pojasnil, za vso infrastrukturo v EU velja zakonodaja notranjega trga, ki ima določene zahteve. Te veljajo tako za obstoječe kot za vse načrtovane plinovode, ne glede na to, kdo je investitor, kdo lastnik, kdo operater in kdo uporabnik transportnih poti, je dejal.

Zatrdil je, da Severni tok ni bil deležen nič bolj naklonjene obravnave kot Južni tok. Je pa spomnil, da lahko komisija odobri začasne izjeme pri določeni pravilih, če se zanje zaprosi. "To se je zgodilo pri Severnem toku, kjer smo odobrili nekatere izjeme. V primeru Južnega toka pa ni bilo prošenj za izjeme," je še pojasnil Oettinger.